Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 3 820 17 56

5 voordelen van een omnichannel klantendatabase

Tilroy > Tilroy tips  > 5 voordelen van een omnichannel klantendatabase
5 voordelen van een omnichannel klantendatabase illustratie

5 voordelen van een omnichannel klantendatabase

Je klant wil overal op dezelfde manier onthaald worden, online en in de winkel. Dan hebben we het niet enkel over de look & feel van je merk maar ook dat hij/zij via elk verkoopkanaal dezelfde prijzen, promoties en voordelen krijgt. Niets is zo vervelend als een klantenkaart hebben met punten erop die je in de webshop niet kan gebruiken. Of een andere promotie tegenkomen in de winkel voor een product dat je net op de webshop hebt gekocht. Je klant verwacht dus een omnichannel retailer met een omnichannel klantenbestand. Alleen zo kan je inzetten op klantenbinding.

 

Je klanten komen via verschillende kanalen bij je terecht. Dan is het een uitdaging om die altijd te herkennen en ervoor te zorgen dat je één bijgewerkt klantaccount hebt.

 

 

Eén klant, in de winkel en online

 

 

Hoe zorg je er nu concreet voor dat je maar één database hebt van je klanten voor je online kassasysteem en webshop? Dat is afhankelijk van de weg die ze afleggen:

 

omnichannel: waarom retailers voor tilroy kiezen

 

 

Op je webshop:

 

Nieuwe klant op de webshop:
Dit is de gemakkelijkste weg. Bij de registratie op je webshop geeft je bezoeker meteen alle info op die je nodig hebt. De volgende keer dat de bezoeker zich aanmeldt, laat je die gewoon weer inloggen en heeft die meteen toegang tot alle klantenvoordelen, aankoopgeschiedenis enz. Een volgende aankoop plaatsen, is een fluitje van een cent. Zoals retailexpert Gino Van Ossel eerder al zei: “Convenience is the new loyalty”.

 

Winkelklanten:
Als je gegevens hebt verzameld over een klant in je online kassasysteem in de winkel, dan kan je achteraf die klant via het e-mailadres ook op je webshop herkennen. Online zou hij dan de melding moeten krijgen “Kan het zijn dat we elkaar al kennen? Je e-mailadres staat al geregistreerd.” Daarom is het ook zo belangrijk om dat e-mailadres van je klant in de winkel te bekomen. Niet iedereen geeft dat graag prijs. Hoe zorg je er nu voor dat ze met plezier deze informatie delen? Dat lees je in waarom zou je klanten om hun gegevens vragen ? En hoe krijg je ze zover?

 

Mensen die hebben ingeschreven op de newsletter:
Deze horen ook bij je klantenbestand. Steek ze niet in een afzonderlijke e-maillijst want dan krijg je dubbels als die persoon later klant wordt. Als je apart wil communiceren naar klanten en newsletter-inschrijvers, dan kan je werken met segmenten. In een van de meest gebruikte emailplatformen, Mailchimp, werken ze met tagsJe kan tags toekennen zoals “Klant” en “Nieuwsbrief inschrijver” en deze groepen apart e-mailen.

 

 

Steek nieuwsbrief geregistreerden niet in een afzonderlijke e-maillijst want dan krijg je dubbels

 

 

In de winkel:

 

In je winkel moet je die online klant ook (her)kennen. Zo vermijd je dubbele registraties en zorg je ervoor dat klanten kunnen gebruikmaken van de voordelen waar ze online al recht op hadden. Een e-mailadres is uniek dus zo ben je zeker dat je de juiste account in je online kassasysteem aan de juiste klant koppelt. 

 

POS systeem met klant in winkel

 

 

 

 

Voordeel 1: Overal dezelfde loyalty voordelen

 

Met één klantendatabase kan je via elk kanaal dezelfde voordelen bieden aan je klant.
Heeft mevrouw net een grote som gespendeerd? Dan kan zij die 5% korting op de volgende aankoop zowel in de winkel als in de webshop verzilveren. Of heeft ze 10 aankopen in totaal, winkel en webshop gecombineerd? Dan kan je ze ook in de bloemetjes zetten, waar ze de volgende aankoop ook doet.

 

 

 

Voordeel 2: Trek online only klanten naar je winkel

 

Met één database kan je ook online only klanten overtuigen om eens een kijkje in de winkel te nemen. Je kan communiceren over een aparte selectie enkel verkrijgbaar in de winkel of extra’s zoals workshops, events.

 

 

Voordeel 3: Je hebt de volledige aankoophistoriek

 

Een klant heeft op je webshop iets aangekocht maar komt in de winkel met een klacht of vraag over het artikel. Met een omnichannel database die zowel artikel informatie als aankoophistoriek bevat, kun je steeds uitmuntende service bieden aan de klant. Ruilen voor een ander artikel in de winkel? Ook geen probleem. 

 

 

Voordeel 4: Offline aankoopgedrag kan je gebruiken voor online campagnes

 

Heb je heel wat mannen in je database die in de winkel een handtas hebben gekocht voor hun vrouw? Zie je pieken in het aankoopgedrag tijdens bepaalde periodes in je winkel? Wil je een specifieke actie doen rond een nieuwe collectie die gericht is op klanten die dit merk al eerder aankochten? Wanneer je winkel en je webshop één geheel vormen heb je één beeld van de klant en kun je offline aankoopgedrag gebruiken om deze klanten online te targeten.

 

 

Voordeel 5: Je hebt eenvoudig click & collect

 

Met één omnichannel klantendatabase geeft de klant via click en collect met een druk op de knop aan de winkel de boodschap om een artikel klaar te leggen. Het wordt dan onmiddellijk gereserveerd. Enkele uurtjes later, kan de klant het ophalen in de winkel. En dit moment is goud waard want nu kan je bij deze online klant ook aan upselling doen in de winkel. Heeft meneer een mooie regenjas gekocht? Er is toevallig een bijpassende regenbroek!

 

 

>> Meer voordelen van omnichannel retailing

 

 

user-gravatar
Vincent Gaillard

Vincent is Web Project Manager bij Tilroy en schrijft over trends, tips en andere boeiende topics die retailers in staat stellen hun klanten nog beter te leren kennen, te verwennen, en hun verkoop te verhogen. Hij heeft een passie voor alles wat beweegt in de wereld van digital retail en je kan hem bíjna alles vragen over de zoekmachine vriendelijkheid van je webshop.