Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 (0)38201756

Waarom zou je klanten om hun gegevens vragen? En hoe krijg je ze zover?

Tilroy > Tilroy tips  > Waarom zou je klanten om hun gegevens vragen? En hoe krijg je ze zover?
klantenbinding illustratie met winkel en magneet die klanten aan trekt

Waarom zou je klanten om hun gegevens vragen? En hoe krijg je ze zover?

In deze competitieve retailwereld is klantenbinding nóg belangrijker geworden. Door contact te onderhouden met je klant, blijf je top of mind. En dan hebben we het niet enkel over promoties sturen. Zorg voor een echte meerwaarde door stylingadvies aan te bieden, ideeën aan te reiken, innovaties te delen. Zo gaat de klant in de toekomst veel sneller aan je denken. De cijfers spreken voor zich. Trouwe klanten kopen vaker en spenderen 67% meer dan nieuwe klanten. Het kost 5 tot 10 keer meer om een nieuwe klant aan te trekken.

 

 

We bekijken klantenbinding in 3 stappen :

 

Welke gegevens heb je nodig?

Hoe ga je dit registreren?

En vooral: waarom gaan klanten hun gegevens geven?

 

 

67% meer

Trouwe klanten spenderen 67% meer

7 x duurder

Ongeveer 7 x duurder om een nieuwe klant aan te trekken

 

Welke klantgegevens heb je nodig?

 

Voor je met je klant kan beginnen communiceren moet je de klant uiteraard kennen.
Welke gegevens je nodig hebt, is afhankelijk van de toepassing.
Ons advies: vraag enkel wat noodzakelijk is.

 

Gegevens om contact te leggen, promoties en nieuws mee te delen:

Naam: nodig voor personalisatie
E-mailadres voor het e-ticket, mailings, newsletters
Telefoonnummer voor updates via SMS
Adres voor leveringen en eventueel drukwerk

 

Gegevens om je klant gemakkelijk terug te vinden:

10 keer een naam opnieuw laten spellen terwijl er een lange rij wachtenden staan te porren en morren is voor jou als retailer geen pretje. Wist je dat je niet meer nodig hebt dan een postcode en huisnummer om klanten snel terug te vinden ? Zoek je bijvoorbeeld op “9000 45”, dan krijg je alle mensen die in postcode 9000 wonen met huisnummer 45. Je zal verbaasd zijn hoe kort dit lijstje is, zelfs in grote steden. Zo simpel en er komen geen letters aan te pas.

 

Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een huisnummer en postcode

 

 

Hoe ga je gegevens verzamelen ?

 

Met een eID-kaart lezer

De identiteitskaart uitlezen is snel en je hebt het hele adres zonder fouten. En nadien kan je de klant ook héél snel terugvinden.
Nadeel is wel dat er klanten zijn die dit niet zo fijn vinden en dan heb je ook nog niet het e-mailadres.

 

E-mail en telefoonnummer vragen en intypen

Dit is de meest gangbare manier, maar dit vraagt tijd aan de kassa.
Het e-mailadres juist intypen kan een uitdaging zijn. In sommige opstellingen kan de klant meekijken en je wijzen op een foutje.

 

Vraag de gegevens al op vóór je klant bij de kassa komt

Met een tablet in de hand vraag je het telefoonnummer op van winkelende klanten zodat ze zichzelf online en mobiel kunnen registreren. Die krijgen dan een SMS met link naar een registratiepagina. Als je meegeeft welke voordelen dit voor hen inhoudt, hebben ze die meestal al ingevuld nog voor ze aan de beurt zijn. Zo doe je aan klantenbinding terwijl je de last van de collega achter de kassa verlicht en laat je de hele wachtrij sneller vooruitgaan.

 

Laat ze zelf hun gegevens invullen via een klantenterminal:

Maak het jezelf nog gemakkelijker en laat ze gewoon hun eigen gegevens invullen via klantenterminals in de winkel. Maak ook meteen duidelijk aan de display wat de meerwaarde is voor hen. “Je inschrijving is al meteen goed voor 20 loyalty punten. Met 100 punten krijg je…” of “Je krijgt meteen een korting van 10% op de volgende aankoop”.

 

 

Zet op je kasticket een link naar het registratieformulier

 

 

Laat ze hun gegevens achteraf op hun gemak invullen:

Op het kasticket zet je een link naar je webshop en een code. Als ze deze code online ingeven, krijgen ze een kort registratieformulier. Van papier naar online is wel een veel grotere stap. De kans dat ze dit over het hoofd zien en zich nooit registreren, is groot.

 

 

De hamvraag, hoe krijg je je klanten zover?

 

“Zit je al in ons systeem?” overtuigt de klant nu niet meteen om zijn gegevens te grabbel te geven. Eigenlijk is klantenbinding heel eenvoudig, voor wat, hoort wat. Wat de klant geeft, daar moet iets tegenover staan. En je moet de barrière verkleinen. Maak het dus zo eenvoudig mogelijk voor de klant om zich te registreren. Vraag niet meer dan je nodig hebt.

 

 

Meer weten over de loyalty systemen die tilroy aanbiedt?

Neem contact op met een van onze experts

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

user-gravatar
Peter De Ranter

Auteur Peter De Ranter is sinds 1999 actief in de retailsector en CEO van Tilroy. Hij begrijpt als geen ander wat er nodig is om retailer en groothandel te transformeren naar het digitale tijdperk. Met de software van Tilroy worden de beste concepten in omnichannel retail met de meest recente technologieën gebundeld. Omniconnected zijn is volgens Peter de beste manier om succesvol te zijn en retailers zouden via elk beschikbaar kanaal verbinding moeten maken met de consument.