Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 (0)38201756

Over slimme solden en kleurrijke kortingen

Tilroy > Retail vandaag  > Over slimme solden en kleurrijke kortingen
slimme solden en kleurrijke kortingen

Over slimme solden en kleurrijke kortingen

Half juni…  terwijl het mooie weer de consument goedgezind stemt, bereidt de retailer zich volop voor op de naderende  zomersolden. Met outletprijzen, fluistersolden, uitverkopen en andere slimme acties, flirt hij al volop met de opgelegde sperperiode.

Hoe bereidt u zich voor op de koopjesperiode?
Baseert u uw kortingspercentage op cijfers of op buikgevoel? Kleeft u nieuwe labels op uw producten of werkt u met kleuren? En wat met uw webshop? Gelden daar dezelfde promoties als in uw winkel(s)? Laten we even inzoomen op het fenomeen ‘solden’.

 

Geef niet meer marge weg dan nodig

De soldenperiode maakt menig handelaar licht in het hoofd. In zijn haast om de resterende artikelen zo snel mogelijk de deur uit te krijgen, geeft hij al snel teveel korting weg. Herkenbaar? Natuurlijk wilt u graag dat uw producten de deur uitvliegen, maar misschien verkoopt u wel even vlot aan -30% als aan -40%, terwijl u in het eerste geval een mooiere marge overhoudt.  Uw populaire merken of artikelen kunt u gerust verkopen met minder korting dan producten die niet zo goed roteren. Houd de grootste kortingen liever voor de tweede of derde prijsgolf. Kortingen toekennen blijft een moeilijke oefening die eenvoudiger wordt wanneer u over rapporten en middelen beschikt die u helpen uw goede en slecht roterende producten te identificeren, uw marges te bewaken, en u inzicht bieden in de resultaten van de vorige koopjesperiode.

 

 Nieuwe prijs? Nieuw label!

Het klantenvoordeel is de inzet van elke soldenjacht. Consumenten weten graag hoeveel ze uitsparen met uw kortingsactie. Een rode, blauwe of groene bol geeft in één oogopslag het voordeel weer, maar een label waarop de oude prijs, de nieuwe prijs én het uitgespaarde bedrag vermeld staan, is nog duidelijker. Niet elke klant is immers even sterk in hoofdrekenen. Duidelijke prijslabels helpen de klant ook om zijn kasticket te controleren (want tijdens de solden doet hij dat opmerkelijk vaker dan gewoonlijk).

 

Gewijzigde voorwaarden

Tijdens de soldenperiode verandert niet alleen de verkoopprijs. Ook de voorwaarden durven al eens wijzigen. Zo is het vrij gebruikelijk dat men soldenartikelen niet mag retourneren en dat de standaard klantenkorting of spaarpunten vervallen. Soms stijgt het kortingspercentage bij aankoop van twee of meer artikelen. Webshops schrappen vaak de optie “reserveren” of “betalen bij afhalen”.

 

Hoe krijgt u het geregeld?

De solden zijn voor retailers de meest hectische periodes van het jaar. Nieuwe prijzen, nieuwe labels, nieuwe voorwaarden… Hoe behoudt u het overzicht in een winkel vol klanten? Een retailsysteem kan uw takenpakket aanzienlijk verlichten. Zo biedt uw kassa u een schat aan informatie: aankoop- en verkoopprijzen, beschikbare voorraden, verkoophistorieken per dag, maand, artikel, artikelgroep, klant … Dit helpt u bij het bepalen van een correcte soldenprijs.

Kortingen toekennen doet u eenvoudig per artikelgroep in uw retailsysteem. Zo is de gescande prijs aan de kassa steeds de juiste. Vanuit uw retail software print u de nieuwe prijslabels met alle gewenste informatie.  Draadloze scanners en printers vergemakkelijken deze taak in de winkel. Nog eenvoudiger is het als uw kassasysteem gekoppeld is aan uw webshop: de prijzen en kortingen zijn dan op elk moment identiek, evenals de gewijzigde klantenvoordelen. Vergeet niet dat uw webshop al vanaf middernacht de nieuwe prijzen kan aanbieden, lang voor de openingstijd van uw winkel. Uw klanten weten dat maar al te goed dus zorg dat u op tijd klaar bent.

Bovendien helpt uw kassa uw verkoopmedewerkers te herinneren aan nieuwe voorwaarden, bijvoorbeeld met een foutmelding bij het retourneren van een soldenartikel of met een tip voor de klant: “Koop nog één artikel bij en u krijgt nog meer korting.” En aan het einde van een drukke soldendag, krijgt u met één druk op de knop uw dagomzet te zien en de bijhorende winstmarge.

 

De nieuwste update van Tilroy POS & e-commerce laat u toe uw soldenperiode goed geïnformeerd voor te bereiden en zonder stress door te komen. 

KLIK HIER voor meer info over de update Tilroy V1.30

user-gravatar
Peter De Ranter

Auteur Peter De Ranter is als oprichter van IT-bedrijf Prosteps sinds 1999 actief in de retailsector. Prosteps heeft in België heel wat pionierswerk verricht inzake online en offline winkelbeheer. Zo ontwikkelde zij enkele jaren geleden ook de software Tilroy die de beste concepten in omnichannel retail met de meest recente technologieën bundelt.