Er zijn retailers die marktaandeel zullen winnen en floreren, andere zullen we in de volgende jaren zien verdwijnen. Wanneer je als retailer met online en offline kanalen wilt groeien in het nieuwe landschap, is het nu tijd om te beginnen met de implementatie van omnichannel oplossingen die je in staat stellen om consumenten aan te trekken, te converteren en te behouden over de kanalen heen. E-commerce voor retailers met fysieke winkels: een extra uitdaging.

 

Omnichannel is niet langer een optie in de retail wereld van vandaag, het  is de voorbije jaren gegroeid van een modewoord tot de nieuwe retail realiteit. Klanten in staat stellen om je producten overal te vinden en te kopen, op elk moment, op elk apparaat, maar ook in staat stellen om deze producten overal te ontvangen en terug te brengen en dit steeds aan dezelfde voorwaarden in elk kanaal, snel en eenvoudig.

 

Hoe omnichannel wil je als retailer zijn?

Consumenten willen één retailer zien, online én offline. Maar hoe ver moet je hierin gaan als retailer? Vaardige retailers leggen de lat steeds hoger wanneer het op omnichannel klantervaring aan komt. Met zoveel mogelijkheden binnen handbereik, liggen de verwachtingen van de consument hoger dan ooit terwijl hun loyaliteit zich op een absoluut dieptepunt bevindt. De stap naar een concurrent is snel gezet wanneer een andere retailer beter kan voldoen aan hun almaar groeiende verwachtingen.

 

Aantrekken, converteren, behouden

Hoe ga je uitleggen aan je klant dat zijn cadeaubon enkel geldig is in de winkel en niet in je webshop? Of waarom de getrouwheidskorting enkel in de winkel wordt verrekend en niet op je webshop? Er zijn vele aspecten waar de webshop en de winkelsystemen in verbinding moeten staan met elkaar. Ze moeten allemaal samenwerken om aan de verwachtingen van de consument te kunnen voldoen.

 

Dat gaat vandaag verder dan een gemeenschappelijk artikelbestand over de verschillende kanalen heen. Een webshop en een kassa in de winkel gaan beiden over één en hetzelfde winkelmandje. Je voegt dezelfde artikels toe aan een verkoop, in beide kanalen. In de webshop doe je dat door een druk op de koopknop, in de winkel scant men de barcode. Het kopen van bepaalde combinaties van artikels geeft je in de winkel vaak een extra voordeel. Ben je in staat om online dezelfde combinatie voordelen te bieden als in de winkel?

 

In de winkel kan jouw klant korting sparen om herhaalverkoop te stimuleren. Je koppelt dus best dezelfde klant aan je online verkoop. Heb je één klantenbestand voor de winkel én de webshop? Als je deze spaarfunctie online niet aanbiedt, wees dan niet verbaasd dat je trouwe bestaande (winkel)klanten niet bij je online zullen kopen.

 

Met de juiste tools, mensen en aanpak geef je je klanten moeiteloos de service die ze vandaag verwachten.

 

Het werkt voor de klant drempelverlagend als hij online bij je kan kopen en weet dat hij het artikel zonder moeite kan terugbrengen in je fysieke winkel. Maar kan je ook in je winkel automatisch de betaalde bedragen terug op de creditkaart plaatsen? Of kan je eenvoudig het gekochte artikel wisselen naar een andere maat of kleur met de juiste stock en financiële afhandeling? De complexiteit van het samenvoegen van deze diverse systemen is iets waar veel retailers vandaag mee worstelen. Maar dat is net waar je je vandaag op moet richten om morgen aan de verwachtingen van je klanten te kunnen voldoen.

 

Is het helder wat je klanten verwachten? Shoppers zoeken niet altijd naar de laagste prijs, ze zoeken naar de meeste waarde en convenience. Ze willen een eerlijke prijs voor het artikel dat ze wensen én ze willen service, goede voorwaarden, gebruiksgemak, vriendelijke bediening, tijdige leveringen en tal van andere elementen die bijdragen tot een fijne koopervaring. Waar het op neer komt is dat klanten beslissingen nemen op basis van de algehele ervaring, niet enkel prijs-kwaliteit.

 

Win-Win, mits de klant centraal staat

Een omnichannel strategie is een win-win voor klanten en retailers. De sleutel is om de klant de ster van de show te maken. De klanten zijn gelukkiger en hebben een betere klantervaring omdat artikelen worden aangeboden door hun favoriete retailer op de tijd en plaats dat hen het beste uitkomt. De retailers zijn even tevreden omdat meer van hun aanbiedingen een schot in de roos zijn wat zich vertaalt in meer sales. Een omnichannel strategie vereist toewijding en de nodige middelen om ervoor te zorgen dat je aan de stijgende verwachtingen van je klanten kunt blijven voldoen. Met de juiste tools, mensen en aanpak geef je je klanten moeiteloos de service die ze vandaag verwachten.

 

Ook overtuigd van een omnichannel strategie, maar weet je niet waar te beginnen?

 

Wie niet web is, is gezien.

Met de gids ‘Wie niet web is, is gezien’, geschreven door Peter De Ranter, willen we graag omnichannel retail verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden, aangevuld met nuttige tips om je winkel te wapenen voor de toekomst.

Ja, ik wil een gratis exemplaar

 

Onderwerpen: Retail vandaag

Blijf op de hoogte