Tom & Sarah’s mobiele winkelervaring

” Het jonge verliefde stelletje Tom en Sarah slentert door de winkelstraat. Wanneer ze voorbij een multimediawinkel komen, rinkelt Tom’s gsm: een uitnodigend bericht van de winkel om binnen de nieuwste generatie smartphones te komen testen. Nieuwsgierig gaan ze binnen. Terwijl Tom helemaal opgaat in het blitse toestel, kiest Sarah een nieuwe fluoroze gsm-hoes. Ze scant met haar smartphone de barcode van de hoes en rekent af via de online betaal-app. Ze stopt het hoesje in haar handtas en kijkt waar Tom blijft. Ze lopen terug de winkel uit. Even later stappen ze een kledingzaak binnen. Sarah kiest een jurkje uit en begeeft zich naar de paskamer. Tom verdwijnt richting mannenafdeling. Tijdens het passen merkt Sarah dat het jurkje een maatje te groot is. In het pashokje hangt een touchscreen. Het toestel herkent het kledingstuk en Sarah ziet dat maat 36 van dit jurkje nog beschikbaar is in rood en blauw en dat er een leuk truitje bij hoort. Ze selecteert beide jurkjes en het truitje en klikt op de knop “Breng naar paskamer”. Even later klopt een verkoper op de deur van haar paskamer, met de kledingstukken over de arm. Het blauwe jurkje en het truitje staan haar beeldig. Sarah verlaat de paskamer en wordt aangesproken door een andere verkoper met de vraag wat ze wil houden. Ze overhandigt hem de kledingstukken en haar klantenkaart. Hij verwijdert de antidiefstalbeveiliging, wat ertoe leidt dat beide artikelen automatisch op zijn tabletkassa worden toegevoegd. Vervolgens scant hij Sarah’s klantenkaart en automatisch wordt er 7,5 euro afgetrokken van het eindtotaal, een bedrag dat ze nog tegoed had van haar vorige aankoop. Hij klikt op afrekenen en activeert zo de betaal-App op Sarah’s smartphone. Ze bevestigt de betaling met één toets en ontvangt vrijwel meteen een bedank-mail met haar kasticket en het tegoedsaldo voor haar volgende aankoop. “

 

Voorafgaand verhaaltje is geen science fiction. Mobiele betaalmiddelen, mobiele kassa’s, RFID tags, iBeacons, geavanceerde kiosken, … ze doen langzaam maar zeker hun intrede. We zullen in de niet zo verre toekomst ongetwijfeld anders winkelen dan vandaag en onze smartphone zal hierin een belangrijke rol spelen.

 

Wanneer je vandaag investeringen plant in kassasystemen of e-commerce, ondervraag dan goed je leveranciers over dergelijke mobiele mogelijkheden. Want je klanten zullen binnenkort vragende partij zijn. Het hoeft allemaal niet complex of duur te zijn, als je maar vanaf het begin kiest voor het juiste winkelsysteem. Schaalbaarheid en flexibiliteit zijn je belangrijkste selectiecriteria.

 

winkelstraat van de toekomst

 

 

 

Je las een hoofdstuk uit “Wie niet Web is, is gezien – Praktijkgids voor retailers in het internettijdperk”

Terug naar de inhoudsopgave met alle hoofdstukken.

 

 

Wie niet web is, is gezien.

Met de gids ‘Wie niet web is, is gezien’, geschreven door Peter De Ranter, willen we graag omnichannel retail verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden, aangevuld met nuttige tips om je winkel te wapenen voor de toekomst.

Ja, ik wil een gratis exemplaar

Blijf op de hoogte