Wist je dat mensen 80 procent onthouden van wat ze zien en slechts 20 procent van wat ze lezen? Vandaar het gezegde: ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Foto’s behoren dan ook tot de belangrijkste elementen van je webshop. Als je hier niet veel aandacht aan besteedt, loop je mogelijks héél wat sales mis.

 

In je fysieke winkel hebben klanten de mogelijkheid om producten aan te raken en in detail te bekijken, online ligt dat een stuk moeilijker. Beeld je in dat je een handtas koopt. Je wacht een aantal dagen tot ze thuis wordt geleverd om vervolgens te ontdekken dat de kleur niet hetzelfde is als op de webshop en dus helemaal niet bij je outfit past.

 

Met click & collect hebben je klanten de kans om het product te reserveren en te passen in je winkel, maar wat doe je in je webshop?

 

Een webshop kan niet tippen aan de klantvriendelijke bediening van een gezellige boetiek of aan het uitgebreide persoonlijke advies van een speciaalzaak. Maar steeds meer klanten starten hun zoektocht op het internet. En wat maakt nu het grote verschil op een webshop? Inderdaad, mooie productafbeeldingen.

 

 

Waarom zijn goede productfoto’s zo belangrijk voor je webshop?

 

Het eerste wat de shopper ziet, zijn foto’s

Je kunt maar één eerste indruk maken en online shoppers willen zo snel mogelijk bepalen of een product aan hun verwachtingen voldoet. Enkele onduidelijke of grauwe foto’s op de home page trekken niet aan om de rest van de webshop te ontdekken. De shopper zal dan niet lang blijven hangen.

 

Je helpt je klanten om te begrijpen wat ze zien

Je kunt je klanten online geen product laten passen of uitproberen. Wat je wél kunt doen, is je producten vanuit meerdere invalshoeken laten zien. Zo krijgen ze iets meer vertrouwen dat het artikel wel degelijk de juiste kleur, textuur, snit enz. heeft.

 

kleding twiggy webshop zoom

 

Een sterker imago

De kwaliteit van je productfoto’s zegt ook iets over jouw professionaliteit. Als een shopper door een galerij scrollt waar de afbeeldingen in allerlei verschillende groottes staan en lijken te dansen over het scherm, zal dat hem weinig vertrouwen inboezemen. Dat geldt ook voor foto’s op verschillende achtergronden. Je klant kan zich dan de vraag stellen of de winkel zijn bestellingen wel professioneel gaat verwerken.

 

Je kan als retailer je eigen stijl verwerken in de foto’s op je webshop.

 

Met sterke productafbeeldingen straal je niet enkel professionaliteit uit, je bouwt ook aan een sterker imago. Je kan als retailer je eigen stijl verwerken in de foto’s op je webshop. Is je imago frivool, strak of speels? Steek dat dan in je foto’s. Ook door met bepaalde vaste kleuren, accenten en topics te werken creëer je herkenbaarheid. Een moodboard vormt daarbij een geweldige leidraad. Zo bouw je niet enkel aan een sterker imago, het vertrouwen in jou als retailer en in je producten neemt toe.

 

 

Concurrentievoordeel

Het is geen geheim dat online shoppers ook bij de concurrentie gaan kijken voor ze iets aankopen. Met goede productfoto’s op je webshop gaan klanten sneller overgaan tot een aankoop en onthouden ze je webshop ook beter. Zo vergroot de kans dat ze terugkeren naar je webshop na hun zoektocht bij de concurrentie.

 

Meer social shares

Je bent actief op sociale media maar de producten die je deelt, krijgen weinig likes en shares? De kans bestaat dat het ligt aan de kwaliteit van je afbeeldingen. Als je weerklank wil krijgen op Facebook en Pinterest en vooral op Instagram, moeten je producten op deze platformen schitteren.

 

 

voorbeeld instagram bazar boutique

 

 

Je productafbeeldingen optimaliseren is een van de meest efficiënte manieren om meer potentiële klanten te overtuigen.

 

 

Hoewel er geen standaard is voor wat betreft het bepalen van de exacte esthetiek van je productfoto’s, zijn er een aantal dingen die alle goede foto’s voor webshops gemeen hebben en je vrij eenvoudig kunt toepassen op je eigen productfoto’s. 

Onderwerpen: Tilroy tips

Blijf op de hoogte