Hoe begin je aan de volledige transitie van enkel fysieke winkels naar een heel succesvol e-commerce verhaal? Hoe kon de webshop van AVA op één jaar tijd doorgroeien tot de grootste winkel? We bespraken het met Koen van Weddingen, bestuurder van AVA.

 

 

 

 

 

15.000 producten digitaliseren voor de webshop van AVA

Een van de grootste uitdagingen die AVA misschien niet meteen had zien aankomen was toch wel de veelheid aan artikelen gaf Koen aan tijdens het interview. Er waren 15.000 unieke referenties die voordien enkel in het ERP systeem zaten met enkel productinformatie voor op het kasticket en de schap etiketten. De productomschrijvingen klantvriendelijk maken en de producten voorzien van goede afbeeldingen bleek eigenlijk veel tijdrovender dan initiëel was ingeschat. Wij gingen ervan uit dat we de omschrijvingen gewoon konden kopiëren en plakken vertelde Koen. Het is toch gebleken dat om relevant te blijven bij Google je steeds unieke content moet maken en dat is dan toch uit een ander vaatje moeten tappen voor e-commerce.

 

 

De productomschrijvingen klantvriendelijk maken en de producten voorzien van goede afbeeldingen bleek veel tijdrovender dan initiëel was ingeschat

 

 

 

E-commerce, een volledige nieuwe tak van sport

Naast alle uitdagingen rond de data, stond AVA ook voor een andere grote challenge: mensen. Hoewel AVA al een webshop voor de B2B sector had, was er op dat moment nog niemand bij AVA die met e-commerce bezig was. Een volledige nieuwe tak van sport waarvoor dan ook een compleet nieuw team werd samengesteld waarvoor een ervaren gids onder de arm genomen werd. Eerlijk gezegd was het ook heel onduidelijk wat ze kwamen doen op het moment van aanwerven geeft Koen aan. Maar ondertussen zijn we vertrouwd geworden met hun content en met hun daily life en zijn we heel blij dat ze bij ons aan boord zijn.

 

 

Ondertussen zijn we vertrouwd geworden met de content en daily life van ons e-commerce team

 

 

Fysieke winkels  en e-commerce hand in hand

AVA biedt ook click en collect aan op de webshop: online bestellen en afhalen in de winkel. Enorm populair in fashion omdat de klant artikels kan reserveren en passen in de winkel. Gebruikt de consument dat ook voor administratieve producten? Zeker wel geeft Koen aan. Sterker nog, het is eigenlijk heel populair bij AVA. Al na enkele maanden werd een kleine tien procent van de orders online besteld en afgehaald in de winkels.

 

 

 

Was de webshop van AVA een bedreiging voor het winkelpersoneel?

Initieel was er toch wel enige zorg rond de ervaring van het winkelpersoneel. Zouden ze de webshop zien als een bedreiging? Daar is heel bewust mee omgegaan bij AVA vertelt Koen.Van bij de start is er vooropgesteld dat de mensen goed geïnformeerd werden. We moesten zorgen dat die medewerkers van de winkels ambassadeurs zouden worden van de webshop. Daar zijn ook van in het begin verschillende initiatieven voor genomen om ervoor te zorgen dat iedereen dat zou zien als een nieuwe bondgenoot en zich er niet tegen te verzetten en dat is goed gelukt.

 

 

We moesten zorgen dat de medewerkers van de winkels ambassadeurs zouden worden van de webshop

 

Aan de hand van hapklare insights, interviews en whitepapers willen we jou met Retail Koplopers de tools geven om jouw retail beleving én bottomline naar een volgend niveau te tillen.

Onderwerpen: Click&collect E-commerce

Blijf op de hoogte