Wist je dat mensen 80 procent onthouden van wat ze zien en slechts 20 procent van wat ze lezen? We kennen het gezegde nochtans allemaal: ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Foto’s behoren dan ook tot de belangrijkste elementen van je webshop en als je hier onvoldoende aandacht aan besteedt loop je mogelijks héél wat sales mis.

 

In je fysieke winkel hebben klanten de mogelijkheid om producten aan te raken en in detail te bekijken, online is dat een stuk minder eenvoudig. Beeld je in dat je een handtas koopt, een aantal dagen wacht tot hij thuis wordt geleverd om vervolgens te ontdekken dat de kleur niet hetzelfde is als op de webshop en nu nét niet helemaal past bij je outfit.

 

Door click & collect aan te bieden hebben je klanten de kans om het product te reserveren en te passen of nader te onderzoeken in je winkel, maar wat kun je doen in je webshop?

 

Een webshop kan nog steeds niet tippen aan de klantvriendelijke bediening van een gezellige boetiek of aan het uitgebreide persoonlijke advies van een speciaalzaak. Maar je kunt als retailer niet de ogen sluiten voor het feit dat steeds meer klanten hun zoektocht starten op het internet.

 

Waarom zijn goede product afbeeldingen zo belangrijk voor je webshop? 

Het eerste wat de shopper ziet zijn foto’s

Je kunt maar één eerste indruk maken en online shoppers willen zo snel mogelijk bepalen of een product al dan niet aan hun verwachtingen voldoet.


Je helpt je klanten om te begrijpen wat ze zien

Wat je online niet kunt bieden is de mogelijkheid om een product te passen of uit te proberen. Je kunt je producten wél vanuit meerdere invalshoeken laten zien om dit zo dicht mogelijk te benaderen.


Een sterker imago

Als retailer kun je je eigen stijl verwerken in het type foto’s dat je op je webshop weer geeft. Of dat nu frivool, strak of speels is, je creëert een zekere herkenning. In combinatie met kwalitatieve foto’s zorg je niet enkel voor een sterker imago maar groeit daarmee ook het vertrouwen in jou als retailer en jouw producten.


Concurrentievoordeel

Het is geen geheim dat online shoppers ook bij de concurrentie gaan kijken alvorens ze tot een aankoop overgaan. Goede product foto’s op je webshop zullen niet enkel zorgen dat je bezoekers op het moment zelf sneller tot een aankoop zullen overgaan, ze worden ook beter onthouden waardoor de kans groter wordt dat ze terugkeren naar jouw webshop.


Meer social shares

Ben je actief bezig op de sociale media maar wanneer je producten deelt creëer je niet de buzz die je verwacht? De kans is groot dat de oorzaak te vinden is in de kwaliteit van je afbeeldingen. Als je wilt profiteren van de populariteit van platformen als Facebook, Instagram en Pinterest is het noodzakelijk dat je producten goed in beeld worden gebracht om delingen bij je volgers ‘uit te lokken’.

 

Het optimaliseren van je product afbeeldingen is een van de meest efficiënte manieren om meer potentiële klanten om te zetten in klanten.

 

Hoewel er geen standaard is voor wat betreft het bepalen van de exacte esthetiek van je productfoto’s, zijn er een aantal dingen die alle goede foto’s voor webshops gemeen hebben en je vrij eenvoudig kunt toepassen op je eigen product foto’s.

 

 

7 Tips voor betere productfoto's voor je webshop en meer sales

 

1. Grote, kwalitatieve afbeeldingen en .. ZOOM!

Laten we ons even inbeelden dat een van je bezoekers op zoek is naar een blauwe jurk voor een galabal. Zo een jurk verkoopt zichzelf niet op basis van een paar kleine foto’s die geen enkel detail tonen zoals de sluiting in de nek of de subtiele kleurschakering onderaan. Wat jij als retailer wil dat je klanten zien in je winkel moet ook zichtbaar zijn op de product afbeeldingen in je webshop. Grote afbeeldingen in hoge kwaliteit geven je bezoekers ook de kans om optimaal gebruik te maken van de zoomfunctie in je webshop

 

2. Wees consistent in uitlijning en grootte

Als je klanten op je productpagina’s landen en merken dat de vier afbeeldingen voor een bepaald horloge niet consistent zijn zouden ze kunnen denken dat er een verschil is in grootte of het gevoel krijgen dat je geen verstand hebt van horloges. Een klein estetisch gegeven zou je kunnen zeggen maar een goede reden om elders te gaan shoppen. Je kunt dit eenvoudig oplossen door je producten stééds op dezelfde afstand te fotograferen of een sjabloon te gebruiken in je foto-editor om je beelden consistent te houden.

 

Wees consistent in uitlijning en grootte

 

3. Gebruik bij voorkeur witte achtergronden

In de meeste gevallen zullen je producten namelijk beter uitkomen en zal dit voor meer rust en minder afleiding zorgen tijdens het shoppen. Wanneer je je producten aan biedt op andere marktplaatsen (Google Shopping, Bol.com of Amazon) of wanneer je producten deelt op sociale media, zal een witte achtergrond ook nooit mismatchen met het design van deze externe platformen. Wit is overigens zeker geen verplichting maar zorg wel dat je consistent bent en kies een lichte kleur die je producten niet doet verbleken maar doet stralen.

 

4. Toon het product in gebruik

Aanvullende afbeeldingen van een product in gebruik zullen ervoor zorgen dat je klanten sneller overgaan tot een aankoop. Je maakt duidelijk wat de voordelen zijn van een product en het wordt voor je klanten eenvoudiger om het prduct voor te stellen in hun leven. Vertel je in de product omschrijving van een reiskoffer wat er in past? Laat het zien op een foto!

 

 

toon het product in gebruik

 

5. Gebruik een productfoto voor elke kleurvariatie

Als een product beschikbaar is in meerdere kleuren en variaties is het belangrijk om voor elke variatie een foto te voorzien. Je klanten zullen het waarderen dat ze precies kunnen zien hoe een product eruit ziet, in plaats van dat ze het zich moeten inbeelden. Bovendien verlaag je zo de kans op miskopen en retours.

 

6. Close-ups om aandacht te vestigen op details

In plaats van je klanten slechts één foto van je handtas te bieden, waarom geen close-up van de voering of de rits? Je klanten zullen bij een winkelbezoek dezelfde inspectie uitvoeren. Op deze manier bied je je klanten een bijna gelijkaardige kennismaking met je product.

 

7. Complete the look

Je zou kunnen denken dat het voldoende is om soortgelijke producten weer te geven onderaan de detailpagina van je producten maar je mist in veel gevallen een unieke kans. Met name in kleding kun je je klanten op deze manier een complete look bieden en laten zien hoe ze verschillende producten kunnen combineren.

 

complete the look

Onderwerpen: Tilroy tips E-commerce

Blijf op de hoogte