Wat zou er gebeuren wanneer jij en je personeel in je fysieke winkel enkel de naam, het merk en de prijs van het artikel zouden vermelden om dan onmiddellijk te eindigen met : “Toevoegen aan mandje?” en “Naar de kassa?”

 

Dat zou in de praktijk niet werken. Je hebt je product aangeboden maar niet verkocht. Er wordt vaak gedacht dat een webshop voor een onmiddellijke toename in je verkopen zorgt, toch is dit niet altijd zo.

 

Als omnichannel retailer heb je omwille van je bestaande klantenbestand en het reeds gecreëerde vertrouwen een énorme voorsprong op pure online verkopers, maar daarom gaat je verkoop niet helemaal vanzelf. Een webshop is net zozeer een winkel, vraagt ook om een overzichtelijk aanbod en ook hier moet je je bezoekers informeren over je aanbod en je producten aan de man brengen.

 

 

1. Laat je klanten wegdromen bij je producten en creëer sfeer en beleving

 

De customer experience wordt bepaald door alle interacties met de klant, zowel voor, tijdens als na de verkoop, ook online. Welke aspecten ook het verhaal van je merk vertellen en je customer experience bepalen, zorg dat ze ook in je webshop consistent naar voren komen.

 

Wees niet bang om je fantasie de vrije loop te laten gaan en probeer in de belevingswereld van je potentiële kopers te duiken. Toegegeven, voor sommige artikels is dat een stuk eenvoudiger dan voor andere, maar laat je hier zeker niet door uit je lood slaan. Je koopt collecties aan omdat je ervan overtuigd bent dat deze zullen aanslaan bij je klanten. Waarschijnlijk heb je tijdens je aankopen zelf al heel wat producten in gedachten beleefd. Het is net die overtuiging en beleving die je moet doortrekken naar je webshop en de visualisatie van je productaanbod.

 

kinderen die springen op trampoline beleving webshop

 

Als je ervoor kunt zorgen dat potentiële klanten het artikel in hun gedachten al aan het gebruiken of aan het dragen zijn, is de aankoop niet meer ver weg

 

 

De beleving van een strandtas wordt al snel getriggerd in een leuke setting op het strand met een blauwe hemel. Een stevige wandelschoen zal dan weer beter verkopen wanneer deze wordt afgebeeld in gure weersomstandigheden aan de voeten van een stoere bink in de bergen.

 

strandtas op het strand beleving artikel

 

 

Hoewel dit compleet verschillende producten zijn is er één ding steeds hetzelfde: De beleving is minstens zo belangrijk als het product. Je moet proberen om ervoor te zorgen dat je potentiële klanten het artikel in hun gedachten al aan het gebruiken of aan het dragen zijn, dan is de effectieve aankoop niet meer ver weg.

 

 

2. Richt je webshop in zoals je winkel en geef je klanten wat ze zoeken

 

In een webshop kunnen je bezoekers veel sneller door het aanbod gaan dan in je fysieke winkel, dit wil echter niet zeggen dat je je online bezoekers daarom aan hun lot moet overlaten. Je moet juist proberen om het voor hen nog eenvoudiger te maken om bij je te shoppen. Als je je klanten kent, weet je waarschijnlijk ook al hoe je dat het beste doet. Je hebt je fysieke winkel vermoedelijk ook bewust op een bepaalde manier ingedeeld voor een betere winkelervaring van je klanten: gebaseerd op kleur, seizoen, collectie, … – komt deze overeen met die van je webshop?

 

winkelindeling

 

Je hebt je fysieke winkel vermoedelijk ook bewust op een bepaalde manier ingedeeld voor een betere winkelervaring, geldt dat ook voor je webshop?

 

Zo zul je vermoedelijk ook een goed beeld hebben van het type klant dat bij jou komt winkelen en waar hij of zij voornamelijk op let, of welke kenmerken belangrijk of zelfs doorslaggevend zijn. Het merk achter een bepaald artikel of product is bijvoorbeeld iets wat door de consument vaak gezien wordt als kwaliteitslabel, klanten van andere retailers letten dan misschien weer meer op prijs, materiaal, of kleur.

 

Het is dus belangrijk dat je je klanten kent, zo kun je ze verwennen en hun winkelervaring verbeteren door hier op in te spelen. Zo kan de verwoording of de volgorde van de filter mogelijkheden in je webshop een wereld van verschil maken in je omzet.

 

Hoe sneller en eenvoudiger dat je klanten vinden wat ze zoeken, hoe groter de kans dat ze zullen overgaan tot een aankoop

 

Dat geldt beslist ook voor de sortering van je producten op de categorie pagina’s op je webshop. Koopjesjagers en prijzenshoppers zul je niet verblijden met standaard sortering op ‘prijs van hoog naar laag’, brandshoppers zullen het dan weer wel appreciëren dat je je aanbod standaard op bijvoorbeeld ‘merk van A – Z’ sorteert.

 

 

3. Verkoop je producten in hun omschrijvingen zoals je dat in je winkel zou doen

 

Er is duidelijk een interesse wanneer je bezoekers zich bevinden op de detailpagina van een product. Wanneer ze naar de detailpagina surfen mag je ervanuit gaan dat je hun interesse hebt gewekt, goed gedaan! En eigenlijk net hetzelfde als een klant die in je winkel een artikel uit het rek haalt voor verder onderzoek. En nu?

 

Het volstaat niet om enkel de titel en en de prijs te vermelden, want zo werkt het meestal ook niet in je fysieke winkel. Geef aan waarom ze het product nodig hebben, wat ze ermee kunnen doen of hoe ze het kunnen dragen. In de omschrijving van je product hoor je je producten écht aan te prijzen. Op de homepage en je categorie pagina’s van je webshop wek je interesse, op de detailpagina van een product verkoop je ze.

 

 

Bonus Tip: Kijk in je statistieken en begin met het verrijken van de omschrijvingen van de meest bezochte detail pagina’s van je webshop. Zo zie je sneller het resultaat van je inspanningen en hier heb je de hoogste return.

 

 

Laten we even vergelijken met de fysieke winkel. Wat zou je tegen een klant zeggen die met een artikel in haar hand je komt vragen: “Heeft u deze ook in het zwart?” Ook nu wordt het product in detail bekeken. Je kan op dat moment een ander artikel aanraden om te combineren, aangeven dat het een van de meest populaire artikelen van het seizoen is of juist dat het nooit uit je aanbod verdwijnt en altijd in stock is.

 

Misschien vinden je klanten het belangrijk om te weten dat het artikel bijvoorbeeld nooit krimpt of hechten ze vooral waarde aan technische gegevens zoals CPU of geheugen van een toestel. Trek de ervaring in je winkel door naar je webshop, dat is omnichannel. Bovendien iets wat je perfect even tussendoor kunt doen op een rustig moment en écht de moeite waard is om even tijd voor te maken.

 

 

4. Visualiseer ook online de details of mogelijkheden van een product waar je op wijst in je winkel

 

Online shoppers willen zo snel mogelijk bepalen of een product al dan niet aan hun verwachtingen voldoet. Met meerdere goede afbeeldingen kun je daar perfect op inspelen. Hoewel je online je product niet kan laten passen of uitproberen, kun je je producten wél vanuit meerdere invalshoeken laten zien om dit zo dicht mogelijk te benaderen. Heeft een jas een bijzondere voering of een extra binnenzak? Laat dat dan zien. Is het een artikel dat je eigenlijk écht in actie moet zien? Overweeg dan videos om alle mogelijkheden te kunnen demonstreren.

 

details van een product webshop

 

Verwerk je eigen stijl in je afbeeldingen voor een sterker imago, zo groeit het vertrouwen in jou als retailer

 

Hoe zou je het artikel in je fysieke winkel presenteren? Op welke details van het artikel wijs je de klant dan? In het geval van kleding kan een foto ook laten zien hoe het artikel het beste gedragen wordt of hoe je het kunt combineren. Bovendien kun je hier je eigen stijl in verwerken wat zorgt voor een sterker imago en daarmee groeit het vertrouwen in jou als retailer en je producten.

 

Besluit?

Zorg ervoor dat de beleving van je producten steeds centraal staat, anders wordt je webshop nooit meer dan een online catalogus en daar zit de gemiddelde consument vandaag niet op te wachten. Jij kent je klanten, jij weet hoe ze shoppen, maak dat zo eenvoudig mogelijk en begeleid ze bij hun zoektocht in je webshop. Goede product afbeeldingen zijn noodzakelijk, online kunnen je klanten producten nu eenmaal niet op dezelfde manier onderzoeken als in de winkel. In deze post op onze blog 7 tips voor betere product foto’s voor je webshop én meer sales , gaan we daar verder op in.

 

Meer retail inspiratie?

Duik in onze bibliotheek

 

screenshot retail inspiratie

 

Onderwerpen: Tilroy tips E-commerce

Blijf op de hoogte