Voor AVA is B2B Sales naar horeca en bedrijven toe een belangrijk onderdeel waar ze al langer actief zijn. Maar wat was de impact op salesmedewerkers in B2B ecommerce? Welk effect heeft dit gehad op salespersonen die actief naar die markt waren? We bespraken het met Koen van Weddingen, bestuurder van AVA.

 

 

 

 

 

Samen de verandering aangegaan

Het volledige veranderingstraject zijn we samen aangegaan geeft Koen aan tijdens het interview. Op een bepaald moment kwam het besluit dat het niet meer van deze tijd is om het order te gaan halen bij de klant en met dat in het achterhoofd hebben we stappen genomen. Het was een beetje een achterhaald model. Dat wil echter niet zeggen dat we denken dat alles nu via de B2B webshop moet gaan. We zijn er nog steeds van overtuigd dat het altijd een noodzaak zal zijn om persoonlijk contact te onderhouden met de klant.

 

Het blijft een noodzaak om persoonlijke contacten te onderhouden met klanten

 

 

 

Een nieuwe rol voor salesmedewerkers in B2B ecommerce

De grootste wijziging vinden we wellicht in de rol van de salesmedewerkers, die rol is niet enkel het noteren van een order. Je moet jezelf afvragen “hoe kan ik een coach zijn?” Je moet dus als salesmedewerker gaan proberen te achterhalen waar je klanten van wakker liggen en hoe je de klant met je diensten kunt ontzorgen. Een heel veranderingstraject dus, zowel naar mensen als naar klanten toe en dat is zeker een beetje met vallen en opstaan.

 

Hoe kan ik een coach zijn?

 

 

De troeven voor B2B klanten

Bij AVA merken ze dat het merendeel van de klanten de shift maken naar B2B ecommerce. Het is natuurlijk een voordeel van misschien niet een allereerste te zijn en het feit dat e-commerce zo populair geworden is bij particulieren zal hier zeker een rol spelen. Elke business is ook een particulier geeft Koen aan. Het is ook enorm handig en je kan het doen op het moment dat het jou het beste uitkomt. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken, de winkel is 24 uur open,.. Dat zijn zeker ook allemaal troeven waarom business klanten graag gebruik van maken van B2B ecommerce.

 

Je hoeft geen afspraak te maken en de winkel is 24 uur open

 

Aan de hand van hapklare insights, interviews en whitepapers willen we jou met Retail Koplopers de tools geven om jouw retail beleving én bottomline naar een volgend niveau te tillen.

Onderwerpen: Retail vandaag E-commerce

Blijf op de hoogte