Is een webshop dé manier om je dienstverlening uit te breiden naar je klanten en nieuwe potentiële klanten aan te trekken? In de meeste gevallen wel. We zien meer en meer fysieke winkels webshops openen en dat is geen toeval, de lijnen tussen online en offline retail zijn al enige tijd aan het vervagen. Maar waarom zou je je winkel uitbreiden met een webshop en wat zijn de voordelen?

 

1. Verkoop 24 uur per dag, 7 dagen op 7

In de voorbije 20 jaar is de retail industrie getransformeerd tot een business die 24/7 open is. Wanneer je enkel vertrouwt op een fysieke winkel zijn er regels die je moet volgen voor wat betreft openingsdagen – en uren. Een gemiste kans om te verkopen terwijl je slaapt. Je klanten shoppen gewoon door, thuis in hun pyjama terwijl de kinderen in bed liggen en jouw medewerkers al lang naar huis zijn. Met een online winkel ben je vrij van deze beperkingen. De lichten zijn altijd aan en de winkel is non-stop open. Bovendien hoef je niet voortdurend aanwezig te zijn of extra personeel in te zetten.

 

verkoop 24 uur per dag 7 dagen op 7

 

 

2. Je creëert een extra verkoopskanaal

Door je fysieke winkel uit te breiden met een webshop creëer je een verkoopskanaal dat toe laat om een bredere waaier van klanten aan te trekken. Omdat je niet langer beperkt bent tot een enkele fysieke locatie, heb je de mogelijkheid om zowel nieuwe als bestaande klanten te ontmoeten waar ze ook zijn: in je winkel, op hun smartphone, laptop of tablet.

 

Een webshop is niet gelimiteerd in aantal gangen, rekken of vierkante meters

 

 

3. In één klik in je winkel

Wat zijn de resultaten van je e-mail campagnes en je acties op de sociale media? Naast het feit dat deze vaak moeilijk te vertalen zijn in effectieve winkelbezoeken en sales is er een heuse weg die de consument moet afleggen naar je fysieke winkel. Je webshop is daarentegen niet meer dan één klik verwijderd. Bijkomend heb je online het voordeel dat je kunt tracken hoeveel effect je campagnes precies hebben gehad en welke potentiële klanten je mailing effectief hebben geopend.

 

 

 

4. Bereik meer klanten

Potentiële klanten die anders nooit je fysieke winkel zouden binnen stappen maar wel benieuwd zijn naar je aanbod en dat in je online winkel willen komen ontdekken. In hun eigen tijd, wanneer het hen past en zonder directe verkoopdruk. Met een efficiënte e-commerce strategie kun je als lokale retailer het hele land bereiken of zelfs over de landsgrenzen heen gaan. Een webshop kan je ook de nodige inzichten geven wanneer je speelt met het idee om een extra winkelpunt te openen. Zo kan het aantal online verkopen in een bepaalde regio of stad een goede indicator zijn waar je ideaal gezien je volgende winkel opent.

 

5. Een digitaal uithangbord

Ondersteunend voor je fysieke winkel en een ideaal kanaal om jouw aanbiedingen en promoties in de kijker te zetten. Vermeld ook steeds duidelijk je fysieke winkel(s) en de openingsuren op je webshop zodat je online klanten van je fysieke bestaan afweten. Mag er gratis worden geruild in je winkel? Vermeld ook dat duidelijk op je webshop: Dit zal niet alleen zorgen voor meer online sales maar ook resulteren in meer winkelbezoeken én mogelijkheden voor upselling.

 

6. Pre-sell – Up-sell – Cross sell!

Nog niet alle dozen uitgepakt voor het nieuwe seizoen? Je winkel ligt nog volgeladen met solden artikels? Inderdaad, je kunt je producten nog vóór ze effectief in je winkel liggen al aanbieden en verkopen in je webshop. Bovendien heb je online heel wat up-sell en cross sell mogelijkheden. Zo kun je bij élk product gerelateerde producten tonen zonder enige beperking. Ook hier hoef je je geen zorgen te maken over de nodige ruimte of het aantal etalagepoppen die je kan voorzien van een leuke combinatie. Voor elk van je artikels kun je de detailpagina van het artikel voorzien van suggesties, leuke combinaties of een ‘vaak samen gekocht met’, de mogelijkheden zijn legio.

 

7. Meer connectie met je klant

Een online aanwezigheid creëert extra contactpunten voor je klanten en daar heb je als retailer alleen maar baat bij. Hoe meer contactpunten je creëert voor je klanten hoe hoger het engagement van je klanten en hoe makkelijker het voor je klanten wordt om hun weg terug te vinden naar je winkel of je webshop.

 

 

 

8. Verhoogde klanttevredenheid

Hoe vaak heb je het afgelopen jaar de vraag al gekregen ‘staat dat ook op uw webshop’? Maar liefst 85 procent van de consumenten geeft aan dat ze een uniforme ervaring willen, offline én online. Uiteindelijk wil de hedendaagse shopper opties. Door producten en diensten zowel online als offline beschikbaar te stellen met behoud van een consistente merkidentiteit en door het bieden van opties als het gaat om betalingen, verzending en afhaling, kunnen consumenten op hun eigen voorwaarden bij je winkelen. Dat wil toch iedereen?

 

Hoe vaak heb je het afgelopen jaar de vraag gekregen: Staat dat ook op uw webshop?

 

 

9. E-tickets on steroids

Stuur je vandaag een digitale versie van je kastickets naar je klanten? In combinatie met een webshop worden E-tickets pas écht interessant. Zo kan je in je E-ticket bijvoorbeeld een rechtstreeks link leggen tussen de aangekochte producten en je webshop met oog op upselling. Bovendien is de gemiddelde ‘open ratio’ van een E-ticket een stuk hoger dan die van een standaard nieuwsbrief. Een E-ticket leent zich dan ook uitstekend voor het aankondigen van events, laatavond openingen of aankomende promoties, al dan niet voorzien van een promocode. De mogelijkheden zijn legio om klanten na een winkelbezoek terug naar je webshop of winkel te ‘lokken’.

 

10. Click & Collect als extra troef

Click & collect zit in de lift, online bestellen en in de winkel afhalen. Wanneer je het als retailer goed aan pakt bied je klanten veel meer dan enkel de snelheid van een webshop. Je hebt namelijk een extra troef in handen om een strategie te ontwikkelen waar pure webwinkels niet aan kunnen tippen: De persoonlijke service tijdens het winkelbezoek. In tegenstelling tot pure webwinkels kan jij wél inspelen op de behoeften van de consument. Click & Collect is bijzonder geliefd bij klanten. Het bespaart hen tijd en ze weten zeker dat ze niet voor niets naar je winkel komen. Ook moeten ze geen twee dagen wachten tot hun product geleverd wordt, of thuisblijven voor de postbode of koerierdienst. Bovendien hebben ze in de winkel de kans om het bestelde product te passen of nader te onderzoeken, wat de kans op miskopen en retour artikelen verlaagt.

 


Dat e-commerce de klassieke winkels van de kaart zou vegen, blijkt een illusie. De groeicijfers van e-commerce vallen in het niets bij de omzetcijfers van de klassieke winkel(keten)s. De fysieke winkel heeft dus weinig te vrezen van zijn pure online tegenhanger.

 

De echte winnaars zijn de omnichannel retailers: zij die hun in-store activiteiten uitbreiden met e-commerce. Of ook omgekeerd: de webshop die één of meerdere fysieke winkels opent. Je winkel en magazijn moeten dan wel weten wat er in de webshop gebeurt en omgekeerd. Producten die in de winkel uitverkocht zijn, moeten bijvoorbeeld zonder enige vertraging uit de webshop verdwijnen en omgekeerd. Zo vermijdt je teleurstellingen en niet uitvoerbare bestellingen.

 

Als je van plan bent om online te verkopen, investeer je best in een kassasysteem met een geïntegreerd e-commerce luik zodat alles in één en dezelfde database beheerd wordt. Zo vermijd je in één klap dubbele invoer en synchronisatiefouten.

 

Wil je meer weten over onze Omnichannel oplossingen?

Praat met een expert

Onderwerpen: Retail vandaag E-commerce

Blijf op de hoogte