Waarom zou je vandaag nog een eigen webshop beginnen als je kan kiezen uit tal van pure online marktplaatsen zoals Bol, Etsy, Storesquare, Alibaba, Ebay en de Nederlandse dochter Marktplaats? Daarnaast zijn er ook nog webwinkels die een marktplaatsfunctie aanbieden. Amazon en bol.com hebben bijvoorbeeld veel van hun groei hieraan te danken.

 

Maar in welke mate groei je zo zelf als retailer? Als ze jouw producten kopen, worden het dan jouw klanten? Worden ze loyaal aan jouw merk of de online marktplaats waar ze een aankoop doen? We zetten de voor – en nadelen van online marktplaatsen even voor je op een rijtje:

 

 

Voordelen van het verkopen op een online marktplaats:

 

1. Bereik onmiddellijk een groot potentieel aan klanten

Online marktplaatsen hebben een enorme online aanwezigheid en krijgen dagelijks heel wat verkeer. Met miljoenen actieve gebruikers op deze online marktplaatsen kan het bijna niet anders dat je hier een graantje mee pikt. In de offline wereld gebeurt in feite net hetzelfde. Zo zie je veel merken en retailers met fysieke winkelpunten die betalen voor een kleine ruimte in een drukbezocht winkelcentrum. Ze weten dat ze hier meer potentiële klanten kunnen aantrekken. Online marktplaatsen werken hetzelfde en openen een gloednieuwe wereld vol potentiële klanten.

 

2. Snel starten op bestaande infrastructuur

Online marktplaatsen maken in veel opzichten jouw leven als retailer eenvoudiger: zij onderhouden het platform, bekommeren zich om SEO en werken marketingstrategieën uit. Vrijwel het enige wat je zelf hoeft te doen is je producten en je prijzen beheren en de bestellingen controleren die je ontvangt. Alles tot en met de transactie zelf wordt afgerond op de online marktplaats en dat bespaart al snel heel wat tijd. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over de opzet van je winkelmandje, de integratie van betalingssystemen of de optimalisatie van je checkout. Hetzelfde geldt voor zaken als veiligheidscertificaten of juridische documenten die noodzakelijk zijn voor een eigen webshop. Deze hindernissen zijn allemaal al genomen door de online marktplaats waardoor jij je kan focussen op je verkoop.

 

3. Vertrouwen en geloofwaardigheid vanaf dag één

Omdat deze online marktplaatsen vaak al langer bestaan en reeds tal van klanten hebben gediend, is er een bestaand gevoel van vertrouwen. Zoals je misschien weet is de effectieve betaling van een order een van de meest gevoelige onderdelen van een online aankoop. Wanneer een online marktplaats een goede reputatie heeft, is dit vooroordeel veel makkelijker te overwinnen. Je plukt in feite mee de vruchten van het vertrouwen dat de online marktplaatsen voor jou hebben gecreëerd.

 

 

Nadelen van het verkopen op een online marktplaats:

 

1. Hoge vergoedingen

Een winkel openen op een online marktplaats kan een dure grap worden, met name omdat er naast een maandelijkse fee vaak een percentage van elke verkoop wordt ingehouden. Deze kosten variëren van platform tot platfrom en kunnen in sommige gevallen hoog oplopen. Voordat je beslist om te verkopen op een online marktplaats heb je er dus alle baat bij om exact te weten wat je marges zijn en moet je een goed inzicht hebben in de voorgestelde kostenstructuur. Voor producten met lage marges is het in veel gevallen niet zinvol om deze aan te bieden op online marktplaatsen.

 

Een belangrijke zorg die door veel deelnemers wordt uitgesproken, is dat Amazon in veel gevallen, de verkoopgegevens gebruikt om producten te identificeren die het direct kan verkopen

 

2. Verloren in de menigte, tussen je concurrentie en zonder eigen branding of identiteit

Aangezien het zo eenvoudig is om via deze marktplaatsen te verkopen, kun je je verwachten aan de nodige concurrentie van andere verkopers. In sommige gevallen ook van het platform zelf. Bol.com laat je bijvoorbeeld verkopen aan haar klanten, maar heeft ook een eigen inventaris en eigen producten die ze naar klanten pushen. Wanneer je op een online marktplaats verkoopt, bestaat de kans altijd dat je producten in de menigte verloren gaan en je misschien niet de zichtbaarheid krijgt waarop je op gehoopt had. Vergeet ook niet dat je letterlijk tussen je rechtstreekse concurrenten staat wanneer je dezelfde producten aan biedt. Online marktplaatsen bestaan nu eenmaal niet om jouw merk te helpen, ze willen hun eigen merk verbeteren. De mogelijkheidheden om je eigen merk te tonen en te versterken door middel van branding blijven wat dat betreft zeer beperkt.

 

3. Het zijn niet jouw klanten

Alle klantinformatie wordt door de online marktplaatsen behandeld en enkel de meest noodzakelijke informatie wordt doorgegeven aan jou als verkoper. Hoewel je een verkoop hebt gerealiseerd, heb je dus geen klant verworven. Als verkoper heb je deze informatie wel nodig om je efficiënt op toekomstige verkopen te kunnen richten. EBay en Etsy geven dan weer wel informatie aan verkopers vrij, maar ze houden uiteindelijk controle over welke informatie wordt overgedragen. Zonder je klanten te leren kennen kan je ze niet verwennen, heb je geen inzichten in hun aankoopgedrag en kunnen ze niet worden gekoppeld aan je bestaande getrouwheidssystemen.

 

De grote uitdaging voor retailers ligt hier niet in het aantrekken van nieuwe klanten, maar om ze te behouden en er loyale klanten van te maken.

 

 

Besluit:

Met oog op een maximale connectie met je klant is het cruciaal om een eigen klantenbestand te verwerven en je te richten op een naadloze ervaring voor je klanten over de verschillende kanalen heen. Je verkopen op een online marktplaats zijn niet alleen moeilijk te linken aan je eigen merk gezien de beperkte mogelijkheden met oog op branding, je mist ook belangrijke inzichten in hun aankoopgedrag.

 

Online marktplaatsen lenen zich uitstekend als een extra kanaal en hebben gezien de hoeveelheid verkeer enorm veel potentiëel voor wat betreft het genereren van extra sales. Als énige online kanaal past het in de meeste gevallen niet in een langetermijnvisie. Wanneer je een marktplaats verlaat en je wilt je eigen webshop beginnen, dan is het op vrijwel alle vlakken van voor af aan beginnen.

 

 

Meer retail inspiratie?

Duik in onze bibliotheek

 

screenshot retail inspiratie

Onderwerpen: Retail vandaag E-commerce

Blijf op de hoogte