De toekomst is digitaal en fygital retail is in opkomst met heel wat mogelijkheden voor de detailhandel. Dat heeft de stad Antwerpen ook gezien en met de Smart Retail Area willen ze slimme instore toepassingen brengen om de winkelbeleving naar een hoger niveau te brengen.

 

Dat kunnen we bij Tilroy enkel aanmoedigen en toen we de woorden winkelbeleving naar een hoger niveau tillen hoorden vallen, zijn we de selectieprocedure gestart.

 

Het project ging van start in het begin van 2021 en duurt twee jaar. De stad Antwerpen zet haar schouders onder het ‘Smart Retail Area‘ project, in samenwerking met Thomas More Hogeschool en met steun van de Vlaamse en Europese overheid.

 

 

overheden logos smart retail project

 

 

 

De selectieronde

 

De selecties gingen door in de popup shop van Thomas More in de Kronenburgstraat in Antwerpen. Tijdens het event waren er verschillende test opstellingen die tot de verbeelding van de organisatie en de aanwezige handelaars moest spreken.

 

fygital retail opstelling selecties smart retail tilroy thomas more

 

 

We werden geselecteerd voor digitale labels (QR Tags), weliswaar een klein onderdeel van onze omnichannel oplossing maar van almaar grotere waarde in fygital retail. QR codes vormen steeds vaker de brug tussen de fysieke winkel en online voor zowel informatie als inspiratie.

 

Het leveren van een naadloze, geïntegreerde en aangename ervaring aan hun klanten terwijl ze van de digitale wereld naar de fysieke wereld gaan en weer terug, moet voor élke retailer een topprioriteit zijn voor 2022.

 

We waren dus enorm blij met de selectie!

 

 

 

Content en Inspiratie voor fygital retail

 

Om alle retailers op weg te helpen en te inspireren zijn er interactieve sessies rond content georganiseerd door Blue Ocean Company. Er werd hierbij ingezoomd op het waardevoorstel van elke winkel en waarom en hoe eigenlijk alle content die je creëert, dat zou moeten versterken.

 

Ook wij werden gevraagd om onze toepassing te vertalen naar content, en meer specifiek naar gebruik van QR tags toe. Kort samengevat werd dat een antwoord op twee vragen, een wat en een hoe. Wat zou je vertellen als je naast de klant stond in de winkel? Hoe zou je dat kunnen vertalen naar een online beleving?

 

Hieronder een van de slides van onze presentatie tijdens één van de sessies. De volledige presentatie kun je hier zien.

 

 

slide preentatie qr fygital retail

 

 

Kennismaking met de retailers

 

Voor het Smart Retail Project werden we gelinkt aan drie retailers in de stad Antwerpen: Sit & Sleep, Captain Cork en MOOSE in the CITY. Drie uiteenlopende retailers met zowel naar winkelervaring als concept toe een compleet andere aanpak.

 

Bij Sit&Sleep werken ze bijvoorbeeld bijna uitsluitend op afspraak met een fantastisch service model en is de klant eigenlijk nooit alleen in de winkel. Bij MOOSE in the CITY is er door de klant dan weer heel veel zelf te ontdekken en bij Captain Cork draait alles om, je raadt het al, kurk – met een ijzersterk verhaal rond zowel het product als de oorsprong van de naam van de winkel.

 

Over het vertrekpunt bestond tijdens de kennismakingsgesprekken geen enkele discussie: we gingen vertrekken vanuit de winkelervaring van de klant.

 

 

Projectfase – aan de slag!

 

Tilroy werd opgezet voor alle retailers en was klaar om met één druk op de knop voor elk product en voor elke pagina in de webshop een QR code te genereren, te koppelen en te rapporteren. Op naar de retailers om het concept te gaan bepalen.

 

Alle retailers werden bezocht in de fysieke winkel om daar samen te brainstormen over de uitwerking van de individuele projecten. Welke verhaal vertelden zij aan de klant in de winkel? Of welke verhaal kon juist niet altijd worden verteld aan de klant – en hoe konden we een QR code in deze gevallen op een zo’n efficiënt mogelijke manier inschakelen?

 

Sit & Sleep

Bij Sit&Sleep wordt de klant ondergedompeld in service en advies en is de klant eigenlijk nooit alleen in de winkel. We gingen mikken op de momenten dat de klant alleen, en niet in de winkel was. Voor de hoge ramen rondom werd besloten om bestickering te voorzien met QR codes die zouden leiden naar de belangrijkste acties en informatie. Met de Tilroy CMS creëerden we een compacte kopie van de website en genereerden de QR codes in Tilroy voor de raamstickers die leiden naar de pagina’s en acties op de webshop.

 

illustratie qr codes fygital retail sit en sleep

 

 

Captain Cork

Bij Captain Cork staat naast het materiaal kurk en het verhaal rond de ontginning ervan, de kapitein centraal. De klant wordt bij een winkelbezoek naar de grote muurprint achterin de winkel geleid waarbij onderweg de ruwe kurk, kurkbomen en ontginning worden verteld aan de hand van video en prints op de muren. Een sterk concept in de winkel en een actieve community, wat konden we hier naar fygital retail toe aan toevoegen?

 

We besloten samen om de Captain naar de winkelstraat te brengen. Het bestaande stoepbord voor de winkel in de Hoogstraat in Antwerpen waar veel passage is, werd van een nieuwe poster voorzien. QR codes zouden ook de namen van de producten en de fotoshoots tot leven gaan brengen in de winkel en de fysieke klantenbinding gingen we digitaliseren en aanmoedigen met SoMe QR stickers voor op de shopping bag.

 

illustratie qr retail captain cork tilroy

 

 

MOOSE in the CITY

MOOSE in the CITY ademt conscious en sustainable en achter zowel de merken als het concept van de winkel zit een prachtig verhaal. Dat waren we in Retail Koplopers in 2020 al te weten gekomen tijdens een interview met Jan Van Hoof, de Founder van MOOSE in the CITY. Toen leerden we al dat wanneer je alle facetten van je productie op het juiste spoor wilt krijgen, je geen compromissen mag sluiten.

 

Er was dan ook geen twijfel mogelijk: We gingen met QR codes de rode draad die verweven zit in het concept en de MOOSE definitie van duurzaamheid ook voor klanten de rode draad laten worden. We gingen de winkelervaring vertalen naar een hybride beleving waarbij online en offline elkaar versterken.

 

Fygital retail op zijn best én met een bonus, want de waarde van je winkel zit in de band met je klant. Om die band te kúnnen versterken moet de klant gekend zijn. Omdat MOOSE in the CITY reeds klant was bij Tilroy konden we hier ook de QR code activeren op het kassaticket voor eenvoudige klantregistratie op een moment dat het uitkomt voor de klant.

 

 

moose gebruik tilroy qr in de winkel

 

 

 

Oplevering en videoshoot – Fygital retail komt tot leven

 

Mede dankzij een extra effort van Look at me voor de tijdige levering van de raamstickers, was al het drukwerk op tijd in de winkels aanwezig voor de eerste bezoeken van De Stad antwerpen en Thomas More. Nu kan de echte test beginnen – wat zal de ervaring van de klant zijn?

 

De eerste test was aan de Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer. Hij is te zien in een reeks videos die gericht zijn op de klantervaring bij de verschillende toepassingen. Tilroy werd in beeld gebracht bij MOOSE in the CITY, de video kun je hieronder bekijken.

 

 

 

filmopnames smart retail bij moose

 

 

Op de uiteindelijke resultaten zal het nog even wachten zijn. In het najaar van 2022 verschijnt er een whitepaper met de bevindingen en resultaten die je hier zult kunnen downloaden. Uiteraard zullen we je ook tussentijds voorzien van nieuws en updates via onze verschillende kanalen.

 

 

Wat is de link tussen Tilroy en QR codes?

 

Het gevoel dat je klant overhoudt aan alle ontmoetingen en interacties met je merk moet blijvend én consistent zijn. Elke touchpoint in de klantreis is een opportuniteit om de relatie met de klant te versterken. Een QR code heeft dat potentieel zeker, en is in staat om de klantreis zowel te verlengen als te intensifiëren.

 

Ook naar remarketing toe biedt een QR code unieke mogelijkheden. Wanneer een QR code in de winkel wordt gescand krijg je vrijwel automatisch heel wat nuttige informatie. Je weet dat de klant in de winkel is geweest én dat hij interesse heeft getoond in een bepaald merk of product. Wanneer je alle elementen van een retail marketing stack voor je winkel actief hebt, vertaalt zich dat in meetbaar gedrag op je webshop wat je kunt gaan vertalen naar heel gerichte marketing acties – en promoties.

 

 

illustratie retargeting opties tilroy qr

 

 

De meeste klantreizen vandaag de dag zullen eerder online beginnen en vaak is dan de fysieke winkel de beste en handigste bestemming van een online winkelreis. Wat een QR code enigzins bijzonder maakt in de hedendaagse klantreis is dat hoewel ze een brug vormen tussen online en offline, ze vrijwel uitsluitend vanuit offline vertrekken.

 

Maar eigenlijk doet dat er ook niet toe. De wij versus zij mentaliteit wordt afgeschaft en het idee van online versus offline moeten we volledig loslaten. De connectie met de klant is hetgene dat telt en wat dat betreft creëert fygital retail een verfrissende nieuwe speeltuin in retail.

Blijf op de hoogte