Wat onderscheidt de succesvolle retailer van de winkel die het moeilijk heeft? De succesvolle retailer kan zich perfect in de klant verplaatsen. Dat heeft u waarschijnlijk al wel vaker gehoord, maar waarom gaat het dan zo vaak mis? Omdat iedereen denkt dat wel te doen, … tot het te veel moeite kost.

 

Neem nu de openingsuren. Als je erop let, valt het pas op hoeveel winkels zichzelf op dat vlak overschatten. Er zijn winkels, maar ook horecazaken die verwachten dat je een levende encyclopedie bent.

 

Alle dagen geopend 9.00-12.00 en van 13.30 tot 18.00, behalve op woensdag gesloten vanaf 13.00. Donderdag van 10.00 tot 19.00. Zaterdag doorlopend open. Zondag, maandag en feestdagen gesloten. Zondag voor Kerstmis open. Ik verzin het niet.

 

Alleen al de kans om voor een gesloten deur te staan, weerhoudt de klant om naar de winkel te gaan.

 

Wat denken ze? Dat wij de ambitie hebben om hun openingsuren van buiten te leren? Alleen al de kans om voor een gesloten deur te staan, weerhoudt de klant om naar de winkel te gaan. Elke klant die u doet nadenken, gaat twijfelen en koopt niet. Bovendien: verplaatsingen zijn duur tegenwoordig, parkeren moeilijk.

 

Wat zegt u? Dat ze de openingsuren toch op internet kunnen vinden? Dat klopt, maar wie dat denkt, heeft de klik niet gemaakt. Hij overschat de moeite die de klant wil doen. Niet allemaal, natuurlijk niet, maar het gaat erom zoveel mogelijk klanten aan te trekken, en dat maakt het verschil tussen winkeltje spelen en succesvol zijn in concurrentiële tijden.

 

Het gaat erom zoveel mogelijk klanten aan te trekken

 

Nu hoor ik iemand zeggen: ze kunnen 24/7 terecht in onze webshop. Groot gelijk, een stevig pleidooi om omnichannel te zijn. Maar dat is maar het minimum.

 

De winkel in het echt en de webshop moeten aanvullende belevingen geven, waarbij net de fysieke winkel een verschil kan maken. Want als de winkelier vertrouwt op de webshop, dan verkeert hij in de illusie dat de klant exclusief naar zijn webshop op zoek gaat.

 

Denk erom: online retailing kan een jungle zijn, waar de verleidingen van onlinespelers met grote marketingbudgetten talrijk zijn. Vertrouwt u erop dat die (potentiële) klant in dat donkere bos vol grote wolven op de juiste plek uitkomt? Het is gewoonweg een te groot risico om de klant daaraan bloot te stellen, zeker als hij al de teleurstelling heeft over uw bizarre openingstijden.

 

Hou daarom uw openingsuren zo eenvoudig mogelijk: elke dag op dezelfde uren open, zonder onderbreking en werk met vaste sluitingsdagen. Zo kan de klant zich concentreren op wat u doet, in plaats van wanneer u het doet.

 

 

Beluister hier de podcast

 

 

 

Blijf op de hoogte