Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 3 820 17 56

Wanneer wordt een cadeaubon omzet?

Tilroy > Retail vandaag  > Wanneer wordt een cadeaubon omzet?
wanneer wordt een cadeaubon omzet

Wanneer wordt een cadeaubon omzet?

Opgelet! Vanaf 2019 is er een nieuwe BTW-regeling voor vouchers

 

Indien je cadeaubonnen uitgeeft in je zaak, is het belangrijk even stil te staan bij volgende vraag: “Wordt een cadeaubon omzet op het moment dat je hem verkoopt of op het moment dat hij wordt gebruikt?” 


Een cadeaubon was voorheen geen ‘goed’. Je ontving wel geld in ruil voor de bon, maar boekhoudkundig was er geen sprake van een ‘verkoop’. Een cadeaubon ‘verkopen’ was een financiële transactie waarbij je betaalmiddelen ruilt. Je klant ruilt geld voor een bon waarmee hij enkel in je winkel kan betalen. Een cadeaubon mocht dus niet geboekt worden als omzet, maar als voorschot. 

Pas op het moment dat de klant de bon gebruikte als betaalmiddel in je winkel, was er sprake van een verkooptransactie. Die verkoop moest wel als omzet geboekt worden.

 

 

Wat is er veranderd sinds 1 januari 2019 inzake cadeaubonnen?

 

Richtlijn 2016/1065 werd op 1 juli door de Europese Commissie goedgekeurd. Deze richtlijn bepaalde de regels voor de overdracht en inwisseling van vouchers en uniformeerde de btw-behandeling van vouchers tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie.

 

Bij vouchers kunnen we altijd twee momenten onderscheiden: de verkoop van de voucher en de betaling met de voucher. De nieuwe regeling beschouwt die twee momenten niet langer als twee verschillende btw-handelingen. Waar er vanaf nu wel een onderscheid gemaakt wordt, is het doel van de voucher.

 

 

Twee soorten vouchers:

 

Single purpose vouchers (SPV’s)

 

 

 

 

Multi purpose vouchers (MPV’s).

 

 

 

Samengevat betekent dit voor jou als retailer:

 

  • Verkoop je enkel aan 21% btw?
    • Op het moment dat de cadeaubon wordt aangekocht moet btw worden aangerekend

 

  • Verkoop je artikels of goederen met verschillende btw-tarieven dan verandert er eigenlijk niks:
    • Verkopen = een financiële transactie, te boeken als ‘voorschot’
    • Betalen  = een verkooptransactie, te boeken als ‘omzet’. 

 

 

De cadeaubon van tante Heidi

 

Klantenvrijheid is het codewoord inzake omnichannel gift vouchers. Of een cadeaubon nu online of bij jou in de winkel werd aangekocht, de klant moet kunnen kiezen wat hij ermee doet: afgeven aan de persoon van zijn keuze, doormailen of afdrukken. Ook de begunstigde is vrij om de cadeaubon te verzilveren waar hij of zij dat het liefste wil: online in je webshop of in één van je winkels.

 

Meer weten over hoe je kan zorgen voor een optimale klantervaring? Lees dan snel de case “De cadeaubon van tante Heidi” uit de omnichannel praktijkgids “Wie niet web is, is gezien“.

 

Wil je geen retailnieuws – en tips meer missen?

Schrijf je in voor de Tilroy Newsletter!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
user-gravatar
Peter De Ranter

Auteur Peter De Ranter is sinds 1999 actief in de retailsector en CEO van Tilroy. Hij begrijpt als geen ander wat er nodig is om retailer en groothandel te transformeren naar het digitale tijdperk. Met de software van Tilroy worden de beste concepten in omnichannel retail met de meest recente technologieën gebundeld. Omniconnected zijn is volgens Peter de beste manier om succesvol te zijn en retailers zouden via elk beschikbaar kanaal verbinding moeten maken met de consument.