Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 (0)38201756

Klantenregistratie als troef – 10 redenen waarom klanten maar wát graag hun gegevens achterlaten in uw winkel

Tilroy > Tilroy tips  > Klantenregistratie als troef – 10 redenen waarom klanten maar wát graag hun gegevens achterlaten in uw winkel
klantenregistratie als troef

Klantenregistratie als troef – 10 redenen waarom klanten maar wát graag hun gegevens achterlaten in uw winkel

Als retailer stelt u graag de klant centraal. U doet uw best om hem te behagen met een inspirerende winkelinrichting, aantrekkelijke producten en een klantvriendelijke bediening. Maar hoe goed kent u de klant voor wie u zoveel moeite doet? Misschien praat u met hem in de winkel, u ziet wat hij koopt en luistert naar zijn bedenkingen. Maar kent u ook zijn naam, telefoonnummer, (e-mail)adres, bestelhistoriek, … ? Dit zijn immers waardevolle gegevens die u gemakkelijk kunt omzetten in voordelen voor uzelf én uw klanten.

 

Terwijl de kleinste webwinkel zijn klanten vandaag een waslijst gegevens laat invullen bij het afronden van een order, beschouwen klassieke winkeliers klantenregistratie soms nog als een onnodig, tijdrovend of een voor de klant vervelend proces. Om welke reden zou de klant immers ‘zomaar’ zijn privé gegevens achterlaten in uw winkel? En komt het niet opdringerig over om ernaar te vragen? Het antwoord is dat klanten uiteindelijk zelf beslissen waar ze hun persoonsgegevens achterlaten. Meestal doen ze dat in zaken die ze vaak bezoeken, met producten die hen aanspreken. Ervaring leert dat klanten zich met plezier registreren in hun favoriete winkels, omdat ze er heel wat voor in de plaats kunnen krijgen. En het biedt u als retailer een schat aan informatie en mogelijkheden.”

 

1. De trouwe klant geniet voordelen
De terugkerende klant wordt graag in de watten gelegd, bijvoorbeeld met een getrouwheidsactie, spaarpunten op zijn klantenkaart, … Een digitale klantenaccount, waarbij u zijn gegevens bijhoudt in uw systeem, is voor hem het gemakkelijkste. Zo moet hij geen extra kaart bijhouden en kan hij ze ook niet verliezen (niets is zo frustrerend als een korting mislopen omdat je je spaarkaart of tegoedbon niet kan terugvinden). Anderzijds kan een fysieke klantenkaart snel ingescand worden aan de kassa. De keuze is aan u. Als u een webwinkel heeft, zorg dan dat ook daar dezelfde voordelen gelden als in de winkel en dat uw klant zijn account online kan inkijken.

 

2. De geregistreerde klant weet alles (graag) als eerste
Uw trouwe klanten zijn graag als eerste op de hoogte van aankomende promoties en nieuwe productlijnen. Indien u over hun e-mailadres beschikt, kunt u hen daarover tijdig berichten. Het zal uw verkoop zeker ten goede komen. Beschikt u daarnaast over hun bestelhistoriek, dan kunt u hen zelfs heel gericht informeren – enkel over die productlijnen die hen écht interesseren. Zo verhoogt u het succes van uw promoties en verlaagt u de kans dat men zich uitschrijft van uw nieuwsbrief.

 

3. Geen verjaardag wordt vergeten
Beschikt u over de geboortedatum van uw klanten? Maak er dan nuttig gebruik van en wens hen een gelukkige verjaardag met een mailtje of wenskaart. Koppel er misschien ineens een leuk voordeel aan vast of verwijs naar een verrassing in uw webwinkel. Uw klant zal dit zeker waarderen en u krijgt meer bezoekers in de winkel of op de site.

 

4. Garantie en omruilrecht gegarandeerd
Op heel wat producten heeft de klant tegenwoordig één of twee jaar garantie. Bovendien kan hij zijn aankoop binnen een bepaalde periode kosteloos omruilen. Tenminste, als hij zijn kasticket of garantiebewijs nog kan voorleggen. Maar zo’n briefjes durven al eens verdwijnen. Wanneer u het e-mailadres van uw klant heeft, kunt u frustraties of onaangename discussies vermijden: mail na elke aankoop ineens het kasticket en/of garantiebewijs door. Of verwijs naar zijn online klantenaccount, waar hij dit zelf kan opzoeken in zijn bestelhistoriek.

 

5. Een extra woord van dank
U kan uw klant niet genoeg bedanken voor zijn aankoop. Stuur gerust nog een bedankingsmail uit. Misschien kunt u hieraan zijn e-ticket koppelen, of verwijzen naar gelijkaardige producten of ineens een online review vragen. Hoe het ook zij: een woord van dank stemt de klant goedgezind.

 

6. De deur is altijd open
Is uw winkel op een avond langer open? Of organiseert u een koopzondag? Stel uw klanten hiervan op de hoogte, zo krijgt u op die momenten meer bezoekers in de winkel. Moet u uw winkel onverwacht sluiten door familiale omstandigheden, renovatiewerken, ziekte, verlofperiodes … Verwittig uw klanten hiervan via e-mail of sms, zodat ze geen onnodige verplaatsing maken en voor een gesloten deur komen te staan.

 

7. Uw bestelling ligt klaar in de winkel
Of het nu gaat om een online aankoop, een maat of kleur die nog moest besteld worden, of een herstelling/retouche, … de klant wordt graag verwittigd wanneer hij zijn artikel kan oppikken. Een e-mail is handig, een sms wordt soms sneller gelezen en een telefoontje geeft u meteen feedback. U kiest zelf uw favoriete communicatiemiddel.

 

8. Een factuur zonder vragen
Zijn er klanten die telkens een factuur vragen? Neem deze gegevens dan meteen op in uw systeem, zo moeten zij niet elke keer hun btw-nummer dicteren. Misschien laat uw software zelfs toe om automatisch een factuur af te printen bij deze klanten. Dat bespaart uzelf en uw klant tijd aan de kassa.

 

9. Gepersonaliseerde post
In dit digitaal tijdperk kan een papieren folder of uitnodiging via de post soms extra aandacht opleveren. Bovendien wordt een klant ook liever persoonlijk aangeschreven. Terwijl de wekelijkse reclamestapel vaak ongeopend in de papiermand verdwijnt, komt een enveloppe op naam regelmatig in de juiste handen terecht. En niet in het minst omdat ze voorbij de sticker ‘geen ongeadresseerd reclamedrukwerk’ geraakt.

 

10. Statistieken verbeteren de klantenservice
Klantenstatistieken leveren u als winkelier waardevolle informatie op over terugkerende klanten, populaire producten, de regio en leeftijdscategorie van uw klanten, etc. Dit helpt u om uw gamma en service beter af te stemmen op uw doelpubliek, zodat de klant zich meer thuis gaat voelen in uw winkel en vaker producten vindt waar hij naar op zoek is of die hem interesseren.

Genoeg redenen dus om zo snel mogelijk te beginnen met klantenregistratie in de winkel(s). Hoe beter u de klant leert kennen, hoe beter u hem kan verwennen. En als u er bovendien op let dat u de gegevens centraal beheert  en deze integreert met uw kassasysteem en uw webshop, dan bent u goed op weg om een omnichannel retailer te worden. En dat leidt ons weer naar een ander verhaal…

 
 

Wil je geen retailnieuws – en tips meer missen?

Schrijf je in voor de Tilroy Newsletter!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
user-gravatar
Peter De Ranter

Auteur Peter De Ranter is als oprichter van IT-bedrijf Prosteps sinds 1999 actief in de retailsector. Prosteps heeft in België heel wat pionierswerk verricht inzake online en offline winkelbeheer. Zo ontwikkelde zij enkele jaren geleden ook de software Tilroy die de beste concepten in omnichannel retail met de meest recente technologieën bundelt.