Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 (0)38201756

Click & collect – Een wapen tegen pure webwinkels?

Tilroy > Retail vandaag  > Click & collect – Een wapen tegen pure webwinkels?
bestellen en afhalen in de winkel

Click & collect – Een wapen tegen pure webwinkels?

Een strategie waar pure webwinkels niet aan kunnen tippen.

“Click & collect zit in de lift, online bestellen en in de winkel afhalen. Wanneer u het als retailer goed aan pakt biedt u klanten veel meer dan enkel de snelheid van een webshop. U heeft namelijk een extra troef in handen: De persoonlijke service tijdens het winkelbezoek.
Als retailer kunt u een click & collect – strategie ontwikkelen waar pure webwinkels niet aan kunnen tippen en dat is eenvoudiger dan u denkt. In tegenstelling tot pure webwinkels kan u wél inspelen op de behoeften van de consument.

Click en Collect - shopping statistieken tijdens kerst

 

 

Nevenstaande grafiek toont het shopping gedrag in de UK tijdens de kerstperiode. De belangrijkste motivatie voor online shoppen is tijd – en geldbesparing en de drukte in de winkelstraat vermijden. Als retailer moeten we ervoor ‘zorgen dat klanten krijgen wat ze willen’. Snelheid is hier van belang net als een accurate weergave van stock.

Wanneer u inspeelt op de plannen, de locatie en de verwachtingen van de klant heeft u pas echt een streepje voor. Als retailer kunt u op dat vlak meer bieden dan anonieme pakjesbesteller of een simpel afhaalpunt. Met een vlotte service op maat maakt u een significant verschil. Dit vergt enig denkwerk en voorbereiding maar met een vlotte service op maat maakt u een significant verschil.

 

 

 

 

Bestellen en afhalen? Zorg voor eenduidige communicatie

 

Wees glashelder over de status van een bestelling.

 

Wanneer een klant een bestelling plaatst via de webshop dient die uiteraard eerst verwerkt te worden door uw winkelpersoneel. De communicatie naar de klant toe is hier enorm belangrijk, vermeld duidelijk dat de bestelling pas kan worden afgehaald nadat die bevestigd is via mail of sms.

 

Mijn laatste item is net de deur uitgegaan, wat nu?

 

Dit laat u de klant liever weten voor die in uw winkel staat. Wanneer u onmiddellijk kan aangeven wanneer het betreffende artikel opnieuw beschikbaar is, kan de verkoop misschien toch nog doorgaan.

 

Wanneer u mikt op korte levertermijnen, dan moet uw winkelpersoneel  vooral snel op de hoogte zijn van online bestellingen. Wanneer uw online kassasysteem geïntegreerd is met uw webshop, kunnen internetorders meteen op het scherm van de kassa worden gemeld. Eens uw medewerker het order klaargelegd heeft, volgt een bevestigingsmail of -sms naar de klant. In een optimaal systeem kan dat met één klik.

 

Vermeld in uw afhaalbevestiging alle praktische details voor een vlotte afhaling.

 

We willen het de klant gemakkelijk maken dus vermijd misverstanden zoveel mogelijk. Naast het adres geeft u best ook steeds eveneens de openingsuren van de winkel mee in de afhaalbevestiging.

 

Moet uw klant zich aanmelden aan een aparte balie of een bestelcode opgeven? Zet het in de mail of sms. Zo weet de klant precies hoe het winkelbezoek zal verlopen en heeft hij alles bij de hand om vlot de weg naar zijn aankoop te vinden.

 

Lees hier het volledige artikel over een click en collect strategie waar pure webwinkels niet aan kunnen tippen.

 

 

user-gravatar
Peter De Ranter

Auteur Peter De Ranter is als oprichter van IT-bedrijf Prosteps sinds 1999 actief in de retailsector. Prosteps heeft in België heel wat pionierswerk verricht inzake online en offline winkelbeheer. Zo ontwikkelde zij enkele jaren geleden ook de software Tilroy die de beste concepten in omnichannel retail met de meest recente technologieën bundelt.