Mobiel betalen met smartphones is booming – Maar hoe werkt het?

3 min lezen
april 12

Mobiel betalen zit in de lift en daar worden we dagelijks aan herinnerd, de grote portefeuille van papa zijn de meesten onder ons dan ook al lang vergeten. Hoewel de markt van de e-Commerce (al enige tijd) wordt beheerst door draadloze en online transacties was dat in fysieke winkels zeker nog niet het geval. De snelle opkomst van mobiele terminals en smartphone-toepassingen brengt de nodige verandering met zich mee. Betalen met smartphones is booming en ontwikkelt zich bovendien aan een razendsnel tempo. 

 

De eerste mobiele telefoon

De eerste mobiele telefoon was ongeveer zo groot als een flinke baksteen, bevatte een antenne en je kon er hooguit enkele minuten mee bellen. In 1994, meer dan 10 jaar later, werd de eerste smartphone gelanceerd. Hier kon je mee bellen, e-mailen en spelletjes spelen maar echt smart konden we hem eigenlijk nog niet noemen. Vandaag de dag is de smartphone niet meer weg te denken uit ons leven, dragen we hem altijd met ons mee en wordt de computer door de smartphone vakkundig opzij gezet. En dat is niet geheel onlogisch gezien het toestel zo’n beetje hetzelfde kan met het grote voordeel dat hij makkelijk in je broekzak past, zoals een portefeuille dus.

 

Wanneer je smartphone je portefeuille wordt

De portefeuille propvol met bankkaarten is vervangen door apps die onze aankopen regelen, waar we ons ook bevinden. De banken dragen hier enorm aan bij en verschaffen concrete en doeltreffende oplossingen aan de consument. Nieuwe spelers hebben het betaalverkeer opnieuw uitgevonden en bijvoorbeeld gericht op betaling op de plaats van verkoop (Denk hierbij aan een restaurant, in de bioscoop, in de winkel) of tussen gebruikers.

 

Momenteel zijn er twee verschillende manieren om te betalen met je smartphone: NFC en QR code

 

Near-Field Communication (NFC)

Wat is hier voor nodig:

Om te kunnen betalen via NFC moeten zowel je telefoon als de betaalterminal bij de handelaar beschikken over de Near Field Communication technologie. NFC is een methode die op korte afstand gegevens kan uitwisselen en heeft doorgaans een bereik van ongeveer 10 centimeter. Het wordt ook weleens gezien als een extensie van radio frequency identification (RFID).

 

Daarnaast heb je een betaalapp nodig die je toelaat om mobiel te betalen zoals bijvoorbeeld Apple Pay, Android Pay of gewoon de app van je eigen bank. iPhone is hier in zekere zin een uitzondering omdat de Iphone geen andere ‘wallets’ toe laat en het dus met een iPhone enkel mogelijk is om met Apple Pay te betalen.  (een wallet is de digitale portefeuille van de app waar je je kaarten aan kunt toevoegen)

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Mobiel betalen gaat heel eenvoudig: Je houdt je telefoon tegen de betaalterminal en de betaling is volbracht. In feite is dit hetzelfde als de contactloze betaling met de bankkaart alleen dan zonder de pincode. Boven de €25 wordt er meestal wel een pincode gevraagd, maar dat hangt van je bank af.

 

Quick response code (QR code)

Wat is hier voor nodig?

Een andere manier om te betalen met je smartphone is met een zogenaamde QR code.  In feite is zo’n QR code een meer complexe of geävanceerde streepjescode. In tegenstelling tot een normale barcode is er geen beperking op het aantal tekens en kan zo’n code dus duizenden tekens en cijfers bevatten.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je moet hiervoor eerst de app downloaden van Bancontact of van je eigen bank. Vervolgens koppel je je zichtrekening aan de app en je bent klaar om mobiel te betalen.

De winkel moet uiteraard wel een QR code kunnen aanbieden om mobiel te kunnen betalen.  KBC mobilepay winkel en de qr code aan de kassa

 

Als je vervolgens wilt betalen met je smartphone doe je dat als volgt:
Scan de QR code > Toets je pincode of paswoord in > Je betaling is nu uitgevoerd > Je ontvangt een bevestiging op je telefoon

 

 

Het gebruik van de QR code is mogelijk op elke telefoon die apps kan downloaden en een camera heeft.

 

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

Het blijft verbazingwekkend wat we ondertussen allemaal met onze smartphone kunnen en het staat beslist niet stil. Zo is de Bancontact app aan het experimenteren met etalageshopping. Beeld je in dat je door een winkelstraat loopt en een leuke shoudertas in de etalage ziet hangen: Je scant de QR code op het raam, betaalt de schoudertas via de app en laat het artikel per post naar je opsturen of je reserveert het om af te halen in de winkel.

Wil je meldingen van nieuwe artikels per e-mail ontvangen?