kringwinkel_kust_case_tilroy (1)
Leuke, originele en betaalbare tweedehandsspullen– 6 Winkels

Hoe Kringwinkels in de Kuststreek in no-time van analoog naar digitaal evolueerden

Begin jaren ’90 startten door heel Vlaanderen sociale- en milieuorganisaties met kringloopactiviteiten. Ze riepen op om spullen niet langer weg te gooien, maar ze aan De Kringwinkel te schenken. Sindsdien is De Kringwinkel een begrip geworden in Vlaanderen en daarbuiten met 21 erkende kringloopcentra, 132 winkels en 4846 werknemers. Een voortrekker in hergebruik en sociale tewerkstelling. We nemen met Kringwinkel Kust de succesfactoren onder de loep en kijken samen naar de toekomst.

Mee met de laatste retail trends

Het geven van spullen draagt niet alleen bij aan werkgelegenheid en afvalvermindering. Kringwinkels vervullen een belangrijke sociale en maatschappelijke rol door bij te dragen aan de samenleving, de opleiding van werknemers, en de integratie van medewerkers.

“De gunfactor is hierbij waanzinnig belangrijk" vertelt Armand Timmers, Hoofd Verkoop & Communicatie Kringwinkel Kust. "Kijk naar het voorbeeld van de geefstraat in Oostende waarbij je als bezoeker bij het binnenkomen van de winkel ondergedompeld wordt in het hergebruikverhaal dat de Kringwinkel zo typeert. Er zijn veel mensen die denken dat we volledig gesubsidieerd zijn, dat is echter maar voor 40%. We moeten dus echt wel mee zijn met de laatste retailtrends zoals de digitale kassa van Tilroy."

 

Extra tijd in de winkel

"Voor Tilroy werden omzetten doorgegeven in Excel en was er een kasboek, dat lijkt intussen een eeuwigheid geleden hoewel we eigenlijk nog maar vrij recent zijn overgestapt" vervolgt Armand. "Een kastelling duurde toen zo'n 30 a 45 minuten en was zeer foutgevoelig. In Tilroy duurt dat eigenlijk nooit langer dan 5 minuten en werknemers hebben nu extra tijd om de winkel netjes te zetten voor de volgende dag. Ook op heel wat andere vlakken zijn we er met rasse schreden op vooruit gegaan. Als organisatie zijn we in één klap professioneler met Tilroy en al onze werknemers zijn meteen vertrouwd met het systeem.

 

Eenvoudig van analoog naar digitaal

"Kringwinkels vervullen ook een sociaal maatschappelijke rol en we leren onze werknemers om digitaal te worden en met computers en smartphones te werken. Tilroy speelt hier dus een belangrijke rol. Hoewel onze werknemers van analoog naar digitaal zijn gekomen heeft iedereen Tilroy supergoed ontvangen. Dat heeft veel te maken met het feit dat Tilroy zo intuïtief is, overigens ook een van de redenen dat we voor Tilroy hebben gekozen." verduidelijkt Armand.

 

Iedereen is meteen mee

"Jullie zijn één keer langs geweest voor een toegepaste opleiding aan onze werknemers en sindsdien doen we dat vanuit de winkels zelf. Iedereen is onmiddellijk vertrouwd met het nieuwe systeem. De iconen bij de categorieën zijn fantastisch, dat maakt dat anderstaligen die het Nederlands nog niet zo goed beheersen er meteen mee weg zijn. Als we dan toch eens ergens op botsen dan kunnen we altijd rekenen op jullie customer success team, die alles met zeer veel geduld oplossen." 

 

De kassa is nu onderdeel van de klantreis

“Het winkelconcept in Oostende is waar we steeds meer naartoe willen gaan." vervolgt Armand. "Vanaf het moment dat de klant de winkel binnenstapt nemen we hem mee in ons verhaal. Doorheen de winkel versterken we dat met gepersonaliseerde muziek, digital signage en de point of sale van Tilroy met klantendisplay. Je passeert niet langer langs de kassa. Het is een volwaardig touchpoint geworden in onze winkels waar de band met onze klant en het concept verder worden versterkt" benadrukt Armand.

 

Steeds sterker als één merk

“De kringwinkels hebben de voorbije jaren een mooie naam opgebouwd en als we die verder willen uitbouwen en voorop blijven in onze sector dan moeten we niet enkel digitaliseren, maar ook professionaliseren én inzetten op winkelbeleving. Liefst samen. Voor de communicatie en uitstraling zoals ook de website van de kringwinkel verloopt alles al gestroomlijnd onder de koepel HERW!N. Er zijn echter nog veel dingen die elke kringwinkel op zijn of haar manier doet. In een ideale wereld wordt alles meer gestroomlijnd zodat de sector als één merk nog sterker naar buiten kan treden. Die uniformiteit maakt ons als organisatie professioneler en zal voor minder verwarring zorgen naar de klant toe."

Over Kringwinkel

Kringwinkel werkt hard aan een duurzame wereld. Door spullen een tweede leven te geven, dragen ze zorg voor het milieu én creëren we sociale tewerkstelling.

Starten we samen aan jouw succesverhaal?

Hoogtepunten van dit project

kringwinkel_kust_case_tilroy (2)
Sneller van dag één
"In Tiloy duurt een kastelling bijvoorbeeld nooit langer dan 5 minuten en werknemers hebben nu extra tijd om de winkel netjes te zetten voor de volgende dag.”
kringwinkel_kust_case (4)
Flexibel en intuïtief beheer
"Omdat we zelf kunnen bepalen wat er achter de actieknoppen in Tilroy zit, kunnen we het kassasysteem volledig naar onze hand zetten"
kringwinkel_kust_case_tilroy
Versterkte connectie en concept
"De kassa met klantendisplay is nu een volwaardig touchpoint geworden in onze winkels waar de band met onze klant en het concept verder worden versterkt"