Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 3 820 17 56

Google Analytics: Een must als je wilt weten wat er in je Webshop gebeurt

Tilroy > Tilroy tips  > Google Analytics: Een must als je wilt weten wat er in je Webshop gebeurt
google analytics dag van de statistiek

Google Analytics: Een must als je wilt weten wat er in je Webshop gebeurt

Stel je voor dat je met een schip op zee bent zonder navigatie, zonder radar en je enkel besluiten neemt op basis van de wind in je zeilen en wat je aan de horizon ziet. Het wordt vrijwel onmogelijk om op een efficiënte manier je koers te bepalen of opportuniteiten te spotten. Hetzelfde geldt voor je webshop – Met Google Analytics krijg je goede inzichten in het reilen en zeilen van je webshop. Zo wordt het eenvoudiger om de juiste beslissingen te maken en de juiste koers te bepalen en zal je zien dat het je meer voor de wind gaat.

 

Google Analytics is binnen e-Commerce een van de meest waardevolle bondgenoten in de strijd voor consumenten euro’s. Je kunt zien waar bezoekers vandaan komen, welke pagina’s ze bezoeken, wat je meest bezochte pagina’s zijn en binnen ecommerce vooral: hoeveel bezoekers uiteindelijk een aankoop plaatsen. Al deze informatie kan je gebruiken om je webshop te verbeteren, nieuwe klanten te vinden en het aantal conversies te verhogen.

 

Voor veel ecommerce-ondernemers die net beginnen, kan Google Analytics nogal overweldigend zijn en eerder aanvoelen als ‘technische hocus pocus’ dat moeilijk te begrijpen valt. Wanneer je ermee aan de slag gaat zal je echter zien dat deze data niet zorgt voor verwarring maar net het tegenovergestelde effect heeft.

 

“I once was blind, but now i see”

 

Wanneer je een fysieke winkel runt heb je de mogelijkheid om je klanten te zien, met hen te praten en zo (her)ken je ook hun gewoontes en verlangens. We hebben het al vaker aangehaald – “Kennen om te verwennen” waarbij je mikt op een optimale winkelervaring voor je klanten. Zonder E-commerce analytics mis je als webshop eigenaar dergelijke informatie over je bezoekers en klanten en blijft het raden naar hoe je de winkelervaring kunt verbeteren.

 

 

Google analytics acadmy voor gratis cursussen

Google Analytics voor beginners

 

Er zijn gratis cursussen van Google voor zowel beginners als gevorderden waar je alles kunt leren van de basis functies zoals het aanmaken van een account en een trackingcode implementeren tot meer geavanceerde functies en complexere tools voor analyse en marketing.

 

Wanneer je nog geen Google Analytics gebruikt voor je webshop raden wij aan om vandaag nog een account aan te maken en het tracking script te installeren op je webshop. Ook al ben je niet meteen van plan om hier actief mee aan de slag gaan. Het tracking script zal dan in tussentijd gegevens beginnen te verzamelen over je bezoekers en hun aankoopgedrag.

 

Het is redelijk eenvoudig om Google Analytics te integreren, maar de exacte setup verschilt van platform tot platform. Dit wordt uitvoerig besproken in de cursus ‘Google Analytics voor Beginners’. Wanneer je de E-commerce module van Tilroy gebruikt hoef je enkel een Google Analytics account aan te maken en je tracking ID toe te voegen in het daarvoor voorziene veld in het databeheer.

 

 

Google Analytics in Tilroy

 

  1. Ga naar Google Analytics en klik rechts bovenaan op de link voor het aanmaken van een account

 

  1. Nadat je bent aangemeld bij Google Analytics ga je naar het Admin gedeelte en klik je op ‘Nieuwe account aanmaken’. Hiermee wordt een nieuw profiel opgezet om je ecommerce site analytics bij te houden

 

  1. Kies in het volgende scherm Website en vul de vereiste gegevens in

 

  1. Klik op ‘Tracking ID ophalen’ onderaan de pagina om je trackingcode te krijgen

 

  1. Op de volgende pagina krijg je je tracking ID, kopiëer hem alvast voor straks

 

  1. Open je Tilroy Databeheer en ga naar ‘e-Commerce – Instellingen’ en plak je Tracking ID in het aangeduide veld onder de tab Social

 

google analytics tilroy databeheer

 

  1. Vergeet niet je e-Commerce instellingen aan te zetten!
    Klik hiervoor op ‘Admin’ en gebruik de vervolgkeuzemenu’s om je account te selecteren. Onder de derde kolom vind je je e-Commerce instellingen en in de eerste stap zet je de knop op ‘aan’.

 

Google Analytics ecommerce account instellingen

 

Google Analytics ecommerce aanzetten

 

 

De tweede stap, ‘geoptimaliseerde e-Commerce’, biedt extra mogelijkheden en is meer geavanceerd. Deze knop zomaar aanzetten zal geen effect hebben zonder de nodige extra aanpassingen in je webshop. Voor meer informatie over de mogelijkheden van Enhanced E-commerce tracking integratie kan je steeds contact opnemen.

 

Let op: Het kan steeds tot 24 uur duren voordat Google Analytics informatie begint te verzamelen.

 

 

 

Wil je geen retailnieuws – en tips meer missen?

Schrijf je in voor de Tilroy Newsletter!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
user-gravatar
Vincent Gaillard

Vincent is Web Project Manager bij Tilroy en schrijft over trends, tips en andere boeiende topics die retailers in staat stellen hun klanten nog beter te leren kennen, te verwennen, en hun verkoop te verhogen. Hij heeft een passie voor alles wat beweegt in de wereld van digital retail en je kan hem bíjna alles vragen over de zoekmachine vriendelijkheid van je webshop.