Wat je ook mag denken van emails, het is en blijft een van de meest efficiënte tools in een retailer zijn ‘marketing arsenaal’. Niet voor niks dat email-adressen nog steeds het meest gezochte stukje informatie op het internet zijn. Waarom? Omdat een email-adres een lead is, je in contact houdt met je klanten, hen beter leert kennen en voor herhalingsaankopen zorgt.

 

Misschien ben je van mening dat er geen waarde zit in een klanten email lijst omdat je je winkel voornamelijk offline runt? In dit artikel lichten we toe waarom het voor fysieke winkels minstens even belangrijk is om email adressen van klanten te verzamelen en vooral, eenvoudiger!

 

Hoewel een omnichannel integratie een topprioriteit bljft binnen de retail sector, laat de helft van alle retailers het na om email adressen te verzamelen in hun fysieke winkels. Om niet te zeggen vreemd gezien dit ontegensprekelijk de zogenaamde ‘laaghangende vruchten’ zijn.

 

Klanten die al eerder zijn overgegaan tot een aankoop van je product of dienst zullen namelijk veel sneller hun gegevens achterlaten dan nieuwe klanten die nog geen eerdere aankoop hebben gedaan. In het digitale tijdperk vandaag de dag is dit dan ook best verrassend om niet te zeggen alarmerend: retailers die zich niet adapteren zullen vermoedelijk worden ‘achtergelaten’.

 

 

Wist je dat het zo’n 5 keer meer kost om een nieuwe klant aan te trekken dan een bestaande klant te houden?

 

 

De marketing waarde van in-store shoppers (de mensen die een bezoek brengen aan je fysieke winkel) wordt duidelijk nog niet overal naar waarde ingeschat. Ze hebben er nochtans voor gekozen om uit hun bed te komen, kleren aan te trekken en af te reizen naar jouw winkel om vervolgens tijd te besteden op zoek naar jouw producten.

 

Ze klinken erg toegewijd aan je merk zou je durven te zeggen. Met andere woorden de perfecte kandidaat om een connectie mee aan te gaan?

 

Hoewel ze niet zijn aangekomen in je fysieke winkel als een ‘digitale’ klant, kan je er zeker van zijn dat zij behoren tot de digitale wereld. Hetzij via sociale media profielen, email accounts of smartphones.

 

Het beste moment om email adressen te verzamelen is namelijk op het moment dat ze reeds in interactie zijn met je product of dienst – Dus zeker wanneer ze in je winkel zijn!

 

Het verzamelen van e-mailadressen zou dan ook bovenaan op je to-do lijst moeten staan als retailer. Ook al stuur je momenteel nog geen nieuwsbrief, aankomende gepersonaliseerde promoties of bijvoorbeeld een digitale versie van je kassaticket naar je klanten – waarom zou je wachten?

 

 

  • Jouw klanten gebruiken email
    • Hoewel het erop lijkt dat iedereen zich vandaag de dag op sociale media bevindt, is dit in werkelijkheid niet het geval. Sterker nog, er is een zéér grote kans dat je meer klanten hebt met een email adres dan een account op Facebook. En is het je al eens opgevallen dat jouw weg naar de sociale media vaak start met status updates via email die consequent door deze sociale media platformen worden uitgestuurd?
  • Nog steeds het meest efficiënte marketing medium ter wereld
    • Recente studies wijzen uit dat emails nog steeds zorgen voor de grootste return op je investering . Zo zal een email voor tot wel 6x meer interactie zorgen dan een tweet op Twitter. Voor retailers dus een gigantisch verschil wanneer we dit vertalen naar winkelbezoeken én de aankoop van jouw producten of diensten
  • Je hebt volledige controle over je lijst
    • Een fanbase op de sociale media uitbouwen kan je in zekere zin vergelijken met het renoveren van een huurhuis. Allemaal goed en wel tot het moment dat de regels veranderen. Omdat jij ‘het huis’ niet bezit kan je daar dan ook weinig aan doen. Verhuizen naar een ander sociaal platform betekent opnieuw beginnen omdat jij de informatie van je volgers niet bezit. Niet zo voor emails, die data is van jou en neem je overal mee naartoe. Nooit meer opnieuw beginnen dus.

 

 

Je stelt jezelf misschien terecht de vraag om welke reden de klant ‘zomaar’ zijn privé gegevens zou achterlaten in je winkel? Zomaar zullen ze hun gegevens inderdaad niet achterlaten in je winkel, maar als je het niet vraagt…

 

 

Het registreren van klanten op een verkoop is dé sleutel tot omnichannel succes

 

 

De connectie tussen de retailer en de klant is allesbepalend en begint bij de ervaring die de klant heeft in jouw winkel met jouw producten of je merk.

 

 

Alles begint bij de ervaring van de klant

 

Hoewel je e-mailadressen in de meeste gevallen verzamelt wanneer de klant de winkel verlaat, begint het eigenlijke werk vóór dat je hen vraagt om zich in te schrijven op je email lijst. Freebees (dingen die je gratis weg geeft) of kortingen kunnen zeker helpen om je klanten over de streep te trekken, maar in de eerste plaats moeten ze een winkel of merk kennen, leuk vinden en vertrouwen. Het komt dus allemaal neer op het maken van een maximale connectie met je klant zodat ze zich goed voelen bij het feit dat ze hun gegevens met je delen en weten dat je het beste met ze voor hebt.

 

Voordat je begint met het stimuleren van klanten om hun email adressen achter te laten door middel van incentives focus je dus best eerst op de winkelervaring. Het moet als retailer jouw missie zijn om een goede indruk na te laten op je klanten. Ze niet te laten wachten, hulp bieden wanneer hulp gevraagd wordt en ten alle tijde zorgen voor een presentabele en georganiseerde winkel. Altijd je beste beentje voor dus. Je zal zien dat je klanten hun gegevens met plezier met je delen!

 

Neem ook de tijd om de waarde van klantgegevens te verduidelijken aan je personeel en bij te sturen waar nodig. Iedereen die in contact komt met je klanten zou dezelfde visie moeten hebben en daarnaar handelen. Alleen zo kan je ervoor zorgen dat je boodschap en doelstellingen gedurende het hele proces behouden blijven. De verschillende stappen binnen een proces kunnen in veel gevallen ook worden geautomatiseerd. Zo zou je Point Of Sale na elke transactie een melding kunnen geven zodat dit steeds top of mind blijft bij je winkelpersoneel.

 

En als je er bovendien voor zorgt dat je de gegevens centraal beheert én deze integreert met je kassasysteem en je webshop, dan ben je goed op weg om een omnichannel retailer te worden.

 

 

Verhoog de waarde van je winkel

 

De waarde van je winkel zit in de band met je klant. Benieuwd wat Tilroy allemaal nog meer kan om om jou automatisch maximaal te connecteren met je klanten en de waarde van je winkel te verhogen?

 

Vraag dan nu een demo aan. Dat kan bij ons op het hoofdkantoor door gaan of we komen bij jou langs in de winkel.

 

Blijf op de hoogte