3 redenen waarom je niet langer kunt wachten met Instagram shopping

4 minuten lezen
oktober 30

Met dagelijks meer dan een half miljard actieve gebruikers kunnen we stellen dat het hard gaat met Instagram sinds de start in 2010, heel hard. Als je kijkt naar de top 100 brands in de wereld, heeft 90% daarvan een Instagram account. Toeval? Zeker niet. Tot voor kort waren het ook enkel de grote merken die gebruik konden maken van bepaalde functies. Vandaag zijn heel wat functies als Instagram Shopping in veel landen voor iedereen beschikbaar, ook in België. Maar hoe begin je eraan en wat zijn de voordelen?

 

We sommen de drie belangrijkste voordelen even voor je op. Of je nu net je eerste stappen gaat zetten op Instagram of je bestaande account verder wilt uitbreiden.

 

 

1. Meer dan de helft van de Instagram gebruikers hebben de app al eens gebruikt om online een product aan te kopen

 

We kunnen het eenvoudig samenvatten: meer verkopen –  hoe je het ook draait of keert, op het eind van de dag is dat waar je als retailer elke dag naar streeft.

 

Nieuwe manieren om meer klanten aan te trekken zijn dan vaak ook aanlokkelijk, maar brengen ze op? De investering die ertegenover staat moet renderen. Is Instagram shopping het waard? Dat mag je zelf bepalen….

 

Instagram gebruikers zijn bijna twee keer meer geneigd om een online aankoop te doen

 

Meer dan de helft van de gebruikers hebben Instagram al eens gebruikt om online een product aan te kopen. Met meer dan 800 miljoen maandelijkse gebruikers zijn dat heel wat online aankopen via Instagram, minimum 266.666.667!

 

Daarbij komt dat 75% van de Instagram gebruikers actie onderneemt op advertenties op het platform door te klikken op de ‘Nu shoppen’ of de ‘Neem contact op’ knoppen. Dus zelfs als ze niet meteen iets kopen, blijft hun actie waardevol, want ze zijn op je webshop geweest. Vanaf dan kun je ze retargetten met advertenties tot ze wel een aankoop doen.

 

 

2. Op Instagram word je merk beter onthouden en is er meer engagement

 

Een van de belangrijkste voordelen van Instagram waarmee het zich duidelijk onderscheidt van vrijwel alle andere sociale mediaplatforms, is dat het fotogericht is. In tegenstelling tot andere sociale media, bestaat Instagram enkel uit foto’s en video’s die kunnen worden vergezeld door tekst, hoewel tekst niet eens verplicht is.

 

Wist je dat mensen 80 procent onthouden van wat ze zien en slechts 20 procent van wat ze lezen? Vandaar het gezegde: ‘Een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Dat is ook waarom je meer verkoopt met goede productfoto’s op je webshop.

 

Op een platform met enkel foto’s of video’s breng je potentiële klanten veel sneller een stap dichter bij een aankoop. Omdat ze je beter onthouden, voelen je volgers zich eerder betrokken en zijn ze meer geëngageerd.

 

 

illustratie 80 procent van wat ze zien wordt onthouden

 

 

Het engagement bij merken op Instagram ligt 10 keer hoger dan bij Facebook, 54 keer hoger dan bij Pinterest en maar liefst 84 keer hoger dan bij Twitter.

 

 

Wist je dat Instagram gebruikers gemiddeld 4,2 miljard berichten per dag liken?

 

 

Als je het goed doet op Instagram, swingt je volgersbestand aan deze ratio in een mum van tijd de pan uit – gratis – want in tegenstelling tot andere platformen zoals facebook kun je net zo goed iedereen bereiken met je posts zonder daarvoor per se te moeten adverteren.

 

 

3. Instagram shopping maakt winkelen eenvoudiger met minder afleiding

 

Online ben je nu eenmaal snel afgeleid, er is dan ook gewoon veel herrie. Met zoveel andere winkels en merken die om aandacht vragen is het een hele klus om potentiële klanten ván sociale media naar je webshop te krijgen om dáar een aankoop te doen.

 

Hoe los je dat dan op?

 

 

Draai het om - probeer ze niet naar je toe te laten komen - neem je winkel mee naar hen.

 

 

Een Instagram Shop verwijdert zo de wrijving uit het aankoopproces en maakt het leven voor klanten gemakkelijker. Ze kunnen door je catalogus bladeren, prijzen controleren of meer informatie krijgen over een bepaald product, zonder dat ze Instagram hoeven te verlaten.

 

 

instagram shopping voorbeeld

 

 

Zodra ze klaar zijn om te kopen, kunnen ze met één tik de productpagina op je website bezoeken en overgaan tot een aankoop. Of opslaan voor later, daar heeft Instagram een etiketpictogram voor zoals in dit voorbeeld van het zonnebrillenmerk Shwood:

 

 

screenshot illustratratie instagram shopping tag om te bewaren

 

Wist je dat 65 procent van de best presterende posts van merken op Instagram een of ander product bevatten?

 

 

Savannah Boysen, marketingmanager bij Tyme, zei: “Het is een pure en eenvoudige manier om je product in een lifestyle omgeving te tonen, zonder de gebruikerservaring aan te tasten.”

 

Én het is gemakkelijk te gebruiken. Instagram legt het zelf als volgt uit: “Zodra een bedrijf een productcatalogus heeft die is gekoppeld aan zijn account, is het taggen van een product net zo eenvoudig als het taggen van een persoon in een bericht.”

Onderwerpen: Retail vandaag E-commerce

Blijf op de hoogte