Tilroy | Dijkstraat 6 | 2630 Aartselaar | +32 (0)38201756

Wat is Black Friday – Wat is Cyber Monday – Zet jij het al in voor je winkel?

Tilroy > Retail vandaag  > Wat is Black Friday – Wat is Cyber Monday – Zet jij het al in voor je winkel?
wat is black friday en wat is cyber monday in retail vandaag

Wat is Black Friday – Wat is Cyber Monday – Zet jij het al in voor je winkel?

Black Friday is reeds verschillende jaren actief in België, maar sinds 2016 kunnen we spreken van een heuse doorbraak. Dit werd ook door zowel verschillende retailers als diverse media bevestigd: Dankzij Black Friday wordt één van de beste dagen van het jaar gedraaid.

 

 

 

Wat is Black Friday?

 

Black Friday is in de Verenigde staten de dag na Thanksgiving day en wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen.  Die dag hebben ook de meeste werknemers vrij.

 

Ondanks het feit dat Thanksgiving heel weinig wordt gevierd in België, is Black Friday ook bij ons inmiddels een bekend begrip geworden. Black Friday gaat op elke vierde vrijdag van november van start en dit jaar valt dit op vrijdag 23 november.

 

Wat is Cyber Monday?

 

Cyber Monday is het online antwoord op Black Friday en staat voor de officiële start van het online shopping seizoen als start van de inkopen voor de feestdagen. Dit is steeds de eerste maandag na Black Friday, dit jaar dus maandag 26 november. Het grote verschil met Black Friday zit hem in het feit dat deze deals énkel online gelden, vandaar ook de naam ‘Cyber Monday’.

 

 

 

Wereldwijd neemt de populariteit toe

 

Zowel Black Friday als Cyber ​​Monday zijn ontstaan ​​in Amerika en dat is zeker te zien aan de populariteit. Het event wint echter steeds meer terrein in andere delen van de wereld en deze groei in adoptie is in veel gevallen nog maar net begonnen. Er is dus nog enorm veel ruimte voor groei.

 

 

Eerder een seizoen dan een event

 

We zouden dus kunnen zeggen dat het een event is dat loopt van 23 tot en met 26 november, maar de consument en bijgevolg ook de retailers denken hier steeds anders over. De consument begint namelijk al vroeg in november te zoeken naar deals in Google en als gevolg hiervan starten bedrijven ook eerder hun promotiecampagnes.

 

Elke retailer wil de eerste zijn om de aandacht van de klanten te trekken. Het wordt hoe langer hoe minder een op zichzelf staand event en steeds meer het hoogtepunt van een seizoen waarin klanten actief op zoek zijn naar koopjes en ook de verwachting hebben deze te vinden.

 

 

Niet enkel voor grote retailers

 

Black Friday en Cyber ​​Monday bieden een groeiende kans voor elke retailer, maar zorgen op hun beurt ook voor een felle concurrentiestrijd. Kleinere retailers die het opnemen tegen grotere bedrijven hebben vaak niet de grote budgetten om op hetzelfde niveau te concurreren.

 

Als je het goed doet als retailer heb je wel een trouw publiek en bestaande klanten waarop je kunt vertrouwen. Het is net dit voordeel dat je kunt gebruiken om een ​​kleiner advertentiebudget te compenseren. Bijvoorbeeld door je bestaande klanten te verleiden om jouw acties te promoten in hun sociale netwerk.

 

 

Je mailing zou al klaar moeten staan – “the clock is ticking’

 

Zoals we net hebben aangegeven heb je er alle baat bij om je koopjes ruim voor de effectieve start van Black Friday en Cyber Monday te promoten. Uit verschillende case studies blijkt e-mail bovendien het meest winstgevende kanaal te zijn. Alle reden dus om deze periode  extra in te zetten op e-mail marketing en je klanten op een directe, persoonlijke en betrouwbare manier te bereiken met je Black Friday-aanbiedingen.

 

 

Wil je geen retailnieuws – en tips meer missen?

Schrijf je in voor de Tilroy Newsletter!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
user-gravatar
Vincent Gaillard

Vincent is Web Project Manager bij Tilroy en schrijft over trends, tips en andere boeiende topics die retailers in staat stellen hun klanten nog beter te leren kennen, te verwennen, en hun verkoop te verhogen. Hij heeft een passie voor alles wat beweegt in de wereld van digital retail en je kan hem bíjna alles vragen over de zoekmachine vriendelijkheid van je webshop.