Er is niets zo stresserend voor een winkelbediende dan een rij klanten die ongeduldig staan te wachten om bediend te worden. Een vlotte werking van je POS systeem is dan ook van cruciaal belang. Er zijn veel verschillende factoren die dit beïnvloeden en allemaal hebben ze op één of andere manier een invloed op je productiviteit.

 

In dit stukje halen we er een paar aan en verwijzen we door naar een artikel dat verscheen op “usabilitygeek.com”.

 

Een POS systeem is meer dan een app

Anders dan in de meeste apps, ligt het uiteindelijk doel van een POS applicatie niet in de app zelf, maar speelt het beoogde eindresultaat zich daarbuiten af, in de fysieke wereld. Dat is een belangrijk element om te onderkennen. Terwijl in de meest traditionele apps het einddoel ligt bij het correct afhandelen van user-input en het teruggeven van resulterende data, gaat het eindresultaat van een POS applicatie andere niet-gebruikers beïnvloeden, namelijk je klanten.

 

En dat is dus een cruciaal verschil. Want terwijl in het eerste geval compromissen in snelheid kunnen en soms mogen om een betere verwerking van de gegevens mogelijk, is dat bij een POS systeem uitgesloten; snelheid en ergonomie van de applicatie zijn van cruciaal belang omdat ze een directe impact zullen hebben op de klantentevredenheid. Dat is dus voor ontwerpers belangrijk om te weten en te beseffen en er rekening mee te houden als ze het systeem ontwerpen.

 

Dat dat verder gaat dan pure software en de user interface mag duidelijk zijn. De algemene performantie van de kassa wordt ook beïnvloed door tal van andere factoren; de processorsnelheid van je hardware (kassa-terminal), de internetverbinding, de feilloze integratie met de geldlade, de ticket-printer en de betaalterminal,… allemaal impacteren ze de klantervaring, het aantal transacties die je per uur kan verwerken en dus uiteindelijk je omzet en winst.

 

Meer dan afrekenen alleen

Op een moderne POS terminal doe je natuurlijk veel meer dan enkel een aankoop afrekenen. Het is hét centrum waarin je regelt dat je een volledige 360° kijk krijgt en behoudt op je klanten. Het aanmaken of bijwerken van de klantenfiche, het makkelijk toekennen van kortingen en promoties, het communiceren over en verwerken van mogelijke tegoeden, verdiend via het klantengetrouwheidsysteem dat je heb ingesteld, het verifiëren van het email-adres en het toesturen van het door de klant meer en meer gewenste e-ticket,… het zijn allemaal zaken die een modern POS systeem naadloos moeten ondersteunen en dit op een zo makkelijk mogelijke manier voor de winkelbedienden.

 

Omnichannel takenlijst

Maar elke moderne retailer is natuurlijk niet blind voor de extra mogelijkheden én de noodzakelijkheid van een webshop. eCommerce is niet meer weg te denken in de wereld van de hedendaagse retail. En om een maximale dienstverlening mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat je je commerce-klanten optimaal kan bedienen, moet je POS systeem eigenlijk volledige geïntegreerd zijn met je webshop.

 

Bestellingen die binnenkomen en vanuit de winkelvoorraad of het achterliggend magazijn moeten worden uitgeleverd of klaargelegd voor een ‘store-pick-up’, het real-time zichtbaar maken van je globale voorraad én deze per winkel detailleren, je loyalty-systeem ook online laten werken… het zijn allemaal zaken die de ergonomie voor de winkelbedienden maar zeker ook de klantentevredenheid beïnvloeden. Die taken moeten dus binnen het centrale systeem automatisch worden aangemaakt. Die lijst moet dus voor de juiste medewerkers op de juiste plaats en op het juiste moment worden aangeboden, zodat ze de fullfilment tijdig kunnen uitvoeren.

 

Tilroy Omnichannel

Bij Tilroy maken we ons sterk een performant omnichannel systeem voor de moderne retailer te hebben gebouwd. Er gaat veel aandacht naar de bruikbaarheid voor het winkelpersoneel, we geven de retailer alle mogelijkheden qua integraties en het is transparant gekoppeld aan je webshop die je vanuit 1 centraal systeem mee beheerd. Geef ons gerust een seintje als je wat meer in detail kennis wil maken met het voortdurend stijgende aantal functies en mogelijkheden, want Tilroy groeit continue met elke maand nieuwe releases die functionaliteit en configuratie-opties toevoegen.

Voor het volledige artikel van usabilitygeek.com, klik hier

Onderwerpen: Retail vandaag

Blijf op de hoogte