Het is de taak van retailers om enthousiaste klanten te kweken rond een thema, rond identificatie. Je moet je kunnen herkennen in die winkel, je moet je daar thuis voelen, het moet bijna een verlengstuk zijn van hoe je jezelf ziet en waar je een deel van je persoonlijkheid kunt laten invullen. Wil dat dan zeggen dat je als winkel niet voor iedereen goed kunt doen? We vroegen het aan Frank Wouters.

 

 

 

 

 

Het type winkel speelt geen rol

Of we het nu hebben over een high-end retail store, een computerwinkel of een kledingwinkel, dat maakt in dit geval niet uit. Je moet er jezelf in kunnen herkennen. Bovendien kun je jezelf herkennen in verschillende elementen op verschillende momenten. Soms ben je een koopjesjager en dan zal je bijvoorbeeld andere boeken gaan zoeken dan wanneer je op zoek bent naar de betere boeken.

 

Je moet jezelf in de winkel kunnen herkennen

 

 

Je kunt het niet voor iedereen goed doen

Wat vooral belangrijk is, is dat de keuze er is: er moet helderheid zijn. Wanneer een winkel in de breedte gaat en vanalles er bij gaat doen, wijst dat vrijwel steeds op paniek. Zo haalde Frank het voorbeeld aan van een tuincentrum dat zonnebrillen begon te verkopen. “Dan weet je, dat is op sterven na dood. Dat is bijna klaar.” Of een kapper die juwelen begint te verkopen, vergeet het, dat is zo’n laatste stuiptrekking. Hoe overleef je de grote shake-out in retail?

 

Het gaat erom dat je net in de diepte gaat, dat je strakker gaat op die concepten en dat je die klant helemaal inpakt in die sfeer

 

 

Eataly als voorbeeld

Zo werd ook Eataly aangehaald, een voorbeeld uit het buitenland wat een heel belangrijk concept is. Je gaat daar binnen en alles draait rond Italiaans eten. Op dat moment identificeer je je als iemand die geweldig houdt van Italiaans eten. Dat is dan de speeltuin, daar ga je speciaal naartoe, daar zou je nog het vliegtuig voor nemen om in Milaan naar die winkel te gaan. En dát is de motivatie de je moet gaan hebben om die klant naar je toe te krijgen. Dat de klant zomaar de auto instapt of de trein opstapt, geld betaald om ergens te zijn.

 

eataly winkel storefront

 

De identificatie cluster in retail

Dat mensen zichzelf op verschillende momenten, op verschillende manieren identificeren noemt Frank de identiciatie-cluster in retail. Als je bijvoorbeeld naar een Rituals gaat, dan identificeer je je waarschijnlijk omdat je een cadeautje gaat geven aan iemand bij wie je dan helemaal niet mis kan gaan en net iets beter is dan gewoon. Maar de volgende gaat twee deuren verder en dan ga je bij boekenvoordeel binnen om eens te kijken van: Hier kan ik op een heel goedkope manier toch nog een leuke roman krijgen van Stephen King. Dan ben je totaal iemand anders. En op die identificatie, daar moet de retailer op werken. En die moet de mensen op die manier ook binnen krijgen.

 

Als je topsport bedrijft in retail dan zorg je ervoor dat klanten zich identificeren met je winkel

 

 

De uitdaging voor retailers

De steden hebben een deel van die identificatie verloren en retailers kunnen daar niet meer op rekenen. Dat maakt het een hele uitdaging in retail. Het is niet langer zo dat omdat je gewoon op de Meir gaat zitten dat je winkel een succes wordt. Dat is klaar. Een goed concept trekt mensen ook buiten die centra en wat je dan overhoudt aan huur dat kun je weer in promotie en in je concept steken.

 

Aan de hand van hapklare insights, interviews en whitepapers willen we jou met Retail Koplopers de tools geven om jouw retail beleving én bottomline naar een volgend niveau te tillen.

Blijf op de hoogte